saritura in-naltime

domnilor moralu’ sus va rog

Legea lui Dan pentru cresterea moralului ne avertizeaza ca:

“Daca managerii nu iau masuri adecvate de prevenire, moralul angajatilor va creste pana la un nivel la care devine daunator pentru productie si profit.”Dovada sa pentru aceasta teorie, este cantitatea de efort depusa de manageri pentru a impiedica aparitia acestei situatii. Dan este un economist din Seattle, zona Washington. In prezent lucreaza in sectorul de tehnologie inalta dar are experienta si in industriile de retail si de pescuit. Isi bazeaza teoria pe date care le a obtinut empiric. Este un observator inveterat al oamenilor si a interactiunii lor cu/la locul de munca.

Corolarul #1

Corolarul sau afirma: “Angajatii fericiti costa prea mult.” Dan spune ca: “daca angajatii nu se plang in mod constant ca sunt platiti cu prea putin, e un semn clar ca sunt platiti prea mult.”

Sugestii

Desi pe undeva cred ca Dan glumeste, eu ofer urmatoarele sugestii pentru aplicarea ideilor sale in practica: Tine-ti angajatii in intuneric. Nu le da mai multe informatii decat le trebuie pentru ca sa-si realizeze sarcinile de serviciu.Nu le da nici un fel de informatii care le spun cum se potriveste munca lor in efortul general al firmei.Spune-le numai odata despre ce determina performanta lor, si asta numai dupa ce ei si-au prezentat rapoartele de activitate.Daca un angajat are o idee care va economisi bani sau va aduce bani firmei, fii sigur sa revendici ca e ideea ta inainte de a o preda celor de “mai sus”.Tipa cat mai mult la ei. Daca e posibil, fa asta in asa fel ca cei mai multi dintre colaboratorii lor sa auda. Fii banuitor in legatura cu motivele angajatilor tai. Daca ei sunt veseli, afla ce naiba uneltesc.Verifica tot ce fac ei, de preferat in fata lor.

Daca nu gasesti nimic rau, instituie o regula noua.Adu-le aminte cat mai des ca tu stii mai mult despre munca lor si despre modul cel mai bun de a realiza aceasta munca, decat stiu ei.Vorbeste cu ei cat mai “de sus” oricand e posibil si aminteste-le ca ii poti concedia cand vrei.Zdrobeste fara intarziere orice urma de creativitate sau inovare. Fa ca toti sa arate si sa actioneze la fel.Publicitate in ziare.Fa toate aceste lucruri bine si se va scrie despre tine in ziarul local. Din pacate nu o sa apari in rubrica de business, ci in pagina de caricaturi. 

Leave a Reply