saritura in-naltime

pune mina pe brici!

cineva mi-a zis sa mai pun mina pe brici din cind in cind…uuppsss, iar se ia de barba mea… briciul lui Occam – continua respectivul – ajuta din cind in cind…

ahhaaa…briciul lui Occam (!?!)…mi-am dat seama ca pe nenea asta nu l-am intilnit…asa ca am inceput “sa sap” dupa el…si-am gasit ca nenea asta a fost William din Occam a fost un calugar franciscan care a trait intre 1285 si 1347. Altii il vad si ca un filozof englez care a trait in satul Occam din Surrey (ha, ce mica e lumea!!), a invatat la Londra si la Oxford, si care a tinut predici si i-a invatat pe oamenii in intreaga Europa. El este cel mai bine cunoscut de catre cei de azi ca autorul “briciului lui Occam”- principiul parcimoniei filozofice(hai c-am, zis-o): sa nu cauti niciodata o explicatie complexa atunci cand o explicatie simpla este suficienta.

cred ca nu Occam a fost primul care a enuntat acest principiu, dar i-a fost atribuit lui si el l-a utilizat mult pentru a indeparta acumularile superflue din filozofia si teologia timpului sau; ce i-a adus practica asta? – a fost excomunicat de catre biserica pe care a servit-o.

Newton a vazut Briciul lui Occam astfel: ” Nu trebuie sa admitem mai multe cauze ale lucrurilor naturale decat cele care sunt atat naturale si suficiente pentru a explica aparitia lor” Iar Einstein a spus: “Marele scop al stiintei este sa acopere cel mai mare numar posibil de fapte empirice prin deductii logice bazate pe cel mai mic numar de ipoteze de axiome.” simplitate. parcimonie.  

occamistul (iar am zis-o) nu cauta miracole sau paranormalul atunci cand o explicatie simpla este suficienta. Iar atunci cand nu exista o explicatie simpla occamistul este pregatit sa spuna: “Nu stiu.” A admite nestiinta noastra fata de abundenta Creatiei nu este acelasi lucru ca a umple nestiinta noastra cu o supraabundenta de raspunsuri ce cuprind zei, spirite, extraterestri, aure, influente astrale ..toate de noi inventate.

briciul lui Occam, folosit cu intelepciune s-a dovedit a fi o cale maiestuoasa catre cunoasterea practica, fiabila a lumii, a intelege de ce Dumnezeu le-a facut asa…

briciul lui Occam poate fi solutia in lupta impotriva demonilor intunecati ai disputelor sectariene, a triumfalismului religios si a superstitiilor pseudostiintifice.

parca vad acum un om calugarul sarac, cu sandale si roba maro din Occam mergind prin tirg cu briciul in mana…nu, nu e un criminal si nici barbier…e un un campion al umilintei intelectuale…

cu briciul asta sper sa am mintea brici acum… 

Leave a Reply