saritura in-naltime

numarul evreilor in scadere

Conferinta “Viitorul Evreilor” care s-a desfasurat recent in Ierusalim, a adus impreuna peste 120 de lideri ai comunitatii evreisti; s-au discutat probleme privitoare la situatia evreilor din diaspora: casatoriile interetnice, blocajul educatiei evreisti, precum si diminuarea identitatii evreiestii in lume. 

Potrivit statisticilor prezentate in conferinta numarul evreilor din intreaga lume se situeaza apoape de13 milioane. Numarul ramine stabil datorita numarului de nou nascuti care se inregistreaza in Israel.

Ce insemana statistica…ca in present din 1000 de oameni 2 sunt evrei.; numarul a scazut comparativ cu anul 1970 cind erau intre 3 si 5 evrei la mia de locuitori, sau cu anul 1945 cind erau intre  4 si 7 evrei la 1000 de oameni..Israel este casa pentru 4-5 milioane de evrei.

In ultmimul an cea mai mare comunitate de evrei, cea din SUA, numara 5.3 milioane.Semnalul de alarma dat in cadrul conferintei a fost asupra erodarii identitatii evreisti din diaspora.  

“in Israel noi trebuie sa intelegem mai mult decit istoria noastra iar in diaspora trebuie o mai mare recunostere a faptului ca Israel este centrul lumii evreisti. – a declarat Natan Sharansky un faimos disident evreu din Rusia.

Un proiect aflat deja in desfasurare va permite tinerilor evrei (18-26 ani) din Diaspora sa viziteze gratuit Tara Sfinta.

In cadrul conferintei au adresat mesaje participantilor , presedintele ales Shimon Peres, Primul ministru Ehud Olmert, si liderul opozitiei Benjamin Netanyahu. 

Leave a Reply