terra media

fantezii moldave…

romanian global news zice:

Presedintele Vladimir Voronin si IPS Vladimir, Mitropolit al Moldovei, au vizitat, la 10 iulie, manastirea Condrita, unde a avut loc o adunare (electorala pro-comunista, n.n.) la care au participat episcopul Iustinian de Tiraspol, episcopul Marchel de Balti, protopopii si secretarii de eparhii din cadrul Mitropoliei Moldovei.

singurul partid care a ajutat biserica a fost cel comunist – a declarat Voronin
Presedintele Voronin a fost insotit de consilierul sau Mark Tcaciuk. Intrunirea a avut loc in biserica de vara a manastirii Condrita. In discursul sau, Voronin a mentionat ca la alegerile locale s-a intamplat o adevarata tragedie, pentru ca „observam niste schimbari politice majore in
tara
, care nu-s nici in beneficiul statului, nici al bisericii”.

Totodata, Voronin a declarat ca singurul partid care a ajutat biserica a fost cel comunist, iar „comunistii de acum nu-s acei care au persecutat biserica, ci cu totul altfel de comunisti. „Nicaieri in Vechiul sau in Noul Testament nu veti gasi nimic de rau despre comunisti”, a mai spus Voronin.
El a precizat ca „intre ideologia comunista si doctrina crestina sunt foarte multe asemanari si dupa parerea noastra, a comunistilor, Iisus Hristos a fost primul comunist”. Cand a spus acest lucru, in biserica s-a lasat o liniste de mormant – mitropolitul a zambit, unii preoti au facut o mimica neplacuta, dar nimeni nu a indraznit sa spuna vreun cuvant.

„Daca e sa facem o ecuatie matematica, atunci PCRM este egal Mitropolia Moldovei, iar AMN, PPCD, PL si toate celelalte este egal Mitropolia Basarabiei. Preotii, daca vor sa existe in Mitropolia Moldovei, nu au de ales decat comunistii”, a spus Voronin, cerand in mod expres sustinerea bisericii la viitoarele alegeri, din 2009.

Raspunsul episcopului de Balti, Marchel, a fost urmatorul: „D-le presedinte, noi v-am sustinut si o sa va sustinem si mai departe, dar daca Vladaca (IPS Vladimir) o sa ne dea „zelionii svet”, noi o sa indemnam pe oameni sa voteze partidul comunist”.
Cineva din protopopi i-a cerut presedintelui Voronin sa schimbe denumirea partidului, la care Voronin a spus ca nu o poate face, din doua motive. Unu – in PCRM sunt cam 30 la suta din membri care „se tin” de denumirea comunist si, in caz in care se schimba, ei ar face un alt partid, comunist. Doi – odata cu crearea unui astfel de partid ar pierde 15-20 la suta din voturi si nu isi permit acum acest lux. Un alt protopop a adus elogii presedintelui Voronin, precizand ca ”sunteti tatal nostru – cum o sa ne spuneti, asa o sa facem – noi suntem corabia, iar dvs sunteti carmaciul”. In gluma, Voronin i-a raspuns ca „Vladaca Vladimir este carmaciul, pentru ca el a slujit la „morflot” (morscoi flot)”.
Un articol de Adriana Iepure, Flux
 

PS

si tata e moldovean, dar nici chiar asa…

Leave a Reply