saritura in-naltime

marfa…gindesc!

Unul din rezultatele sondajului Barna spunea ca americanii (si oamenii in general, cred…) sunt in stare intr-o mare proportie sa gindeasca pentru ei insisi…adica nu gindesc altii in locul lor…acum chiar ca iti reduce sansele de a avea o scuza buna cind gresesti… te intereseaza sa fii un ginditor de seama apreciat pentru sfaturile tale? cit ai fi dispus sa platesti pentru asta? vreau sa te atrag intr-o capcana economica, dar gindirea nu e o marfa, nu?…

Ginditorul de la Hamangia sau statuia clasica a lui Auguste Rodin, “Ganditorul”; in alte muzee intilnesti portrete de oameni care sunt surprinsi in diferite ipostaze “cazuti pe ginduri”…parca stau acolo ca sa ne gindim si noi la ei…prezentarea impresionanta a unui om care se gandeste profund ar trebui sa ne puna pe ganduri, pe fiecare dintre noi. La ce se gandeste omul?Poate ca am acest respect profund fata de gandirea profunda tocmai fiindca este atat de neobisnuita. A avea ganduri, nu inseamna a gandi. Noi toti avem ganduri. Noi toti avem pareri si convingeri – de obicei o multime…si contradictorii…dar asta nu inseamna a gandi cu adevarat.William James a scris odata: “Cei mai multi oameni cred ca ei gandesc, pe cand, de fapt, mai mult isi rearanjeaza prejudecatile”. A avea ceva activitate mentala, nu inseamna inca a gandi.

“Gandirea este cea mai inalta functie de care este capabil omul”- spunea Bob Proctor. El continua prin a spune ca ceea ce este pentru cei mai multi oameni gandire, in realitate e doar memorie – abilitatea de a revedea filme mentale vechi si de a a readuce intr-o forma noua, evenimente vechi. In mod clar, nu despre asta vrea sa ne spuna statuia lui Rodin.A gandi este o munca grea. Poate acesta este motivul pentru care multi oameni nu gandesc. Edison a mers mai departe cand a spus: “Nu exista scuza la care sa nu recurga oamenii pentru a evita greaua corvoada a gandirii.” Iar Emerson: “Care este cea mai grea sarcina de pe lumea asta?
A gandi!”
Dece nu ne gandim mai mult? Eu cred ca un motiv este acela ca noi suntem atat de ocupati incat nu avem timp sa concepem, sa cugetam si sa rationam.Noi suntem obisnuiti sa fim condusi de altii. Suntem bombardati cu informati care vin atat de repede incat nu putem reflecta mult despre ele, chiar de loc cateodata.Cum inlocuim gindeirea? De obicei cu analisti, comentatori de televiziune, toti ne spun ce sa gandim, pe cand ceea ce am avea cel mai mult nevoie este sa stim cum sa gandim.

veacul asta al fast-food-ului ne-a obisnuit cu raspunsurile rapide si cu solutiile usoare. Dar problemele si provocarile vietii noastre nu sunt usoare si nu sunt nici simple. Ele necesita o considerare atenta. Si dam gres tocmai pentru ca urmarim ceva rapid…Imi place mult sa citesc. dar sunt convins ca valoarea cea mai mare in citire nu este informatia, ci mai mult faptul ca ne gandim la ceea ce citim pe cand citim. De asta este atat de important ce alegem sa citim.Obiectivul nu este sa umplem mintile noastre cu informatie, ci sa stimulam mintile noastre sa gandeasca si sa chibzuiasca. Valoarea unei carti este marita de o mie de ori daca ne oprim uneori din citit si ne gandim cum ideile din carte pot fi intelese si cum pot fi aplicate la ceea ce facem noi.Spunem sau acceptam in cor: ”informatia este putere!!” dar si claritatea este putere. Si claritatea vine din gandire.Noi trebuie sa ne gandim, si sa ne gandim cu mare grija la optiunile si la directiile vietii noastre. Resursa noastra cea mai pretioasa este timpul nostru, Vietile noastre reprezinta suma a ceea ce facem cu acest timp. Nu merita oare sa ne gandim mai mult la aceasta?


Gindeste-te astazi pe cine vrei sa alegi punct de reper in viata care ti-a ramas. Alege astazi pe cine vrei sa urmezi…
                   

Leave a Reply