saritura in-naltime

dincolo de virfuri…

climber.jpgNascut cu o afectiune degenerativa la ochi, Erik Weihenmayer nu putea vedea decit forme si umbre,pina la vista de 7 ani.Dar acesta nu l-a impiedicat pe neastimparatul tinar sa joace sportul lui favorit, baschet. Ceea ce ii lipsea lui Erik din cauza vedetii se compensa prin entuziasm.

S-a transformat intr-un specialist al apararii, agitindu-si salbatic miinile in aer, in vreme ce se apara de adversari. Intr-un meci, a interceptat o pasa si a driblat pe lungimea terenului pentru a arunca ceea ce parea un cos simplu. Pe cand multimea il incuraja, Erik a aruncat mingea catre ceea e credea el a fi cosul. S-a dovedit a fi tabela de marcaj, iar multimea a tacut in vreme ce minsarea afara din teren. Umilit, Erik s-a indraptat spre banca.

A doua zi, Erik si tatal lui s-au intors pe teren. Erik putea vedea marginile vopsite ale terenului,asa ca tatal si fiul au masurat la pas terenul numarand pasii de la o margine la cealalta. In curind, Erik a reusit sa invete sa-si calculeze pozitia pe teren in timpul jocului. Erik nu si-a dat seama in acel moment, dar tatal lui il invata o strategie care avea sa-i serveasca intreaga viata. Strategia era urmatoarea: solutia la problema nu era ca Erik sa abandoneze, ci sa gaseasca o cale de a paticipa in continuare la joc. In esenta, tatal lui Erik ii transmitea fiului principiul esential in viata oamenii reusesc nu pentru ca ei nu se confrunta cu probleme, ci pentru ca au o multimea de strategii prin care sa reuseasca.

Nimeni nu contesta faptul ca Erik Weihenmayer va avea de infruntat provocari enorme in viata din caza lipsei de vedere. Dar chiar daca Erik era orb, el visa cu ochii larg deschisi…

Cel mai mare vis al lui Erik, de exemplu,a fost acela de a deveni un catarator de talie mondiala, in ciuda faptului ca si-a pierdut complet vederea pina in vremea adolescentei.

In mai 2001, Erik Weihenmayer, in virsta de 32 de ani, si-a relizat un vis la care prea putini oameni au reusit. A realizat o expeditie de doua luni pina pe varful muntelui Everest, cel mai inalt muntev din lume! In vreme ce alti cataratori strigau de bucurie in timp ce admirau panorama din virful muntelui, Erik sarbatoare prin tacere. Auzeam sunetul superb al spatiului din jurul meu. Auzeam filfiitul stegului calauzei. Am atins zapada. Este un loc minunat.

Cu siguranta ca Erik este o persoana deosebita. Este nevoie de disciplina,rezisenta si o vointa extraordinare pentru a urca pe cel mai inalt virf din lume. Dar daca tatal lui ar fi cedat in fata realitatiilor unei vieti care ne ruineaza visurile si i-ar fi impus lui Erik sa se limiteze la activitati sigure atunci cand era in crestere,in nici un caz nu ar mai fi putut sa-si dezvolte intregul potential.

In loc sa ajunga un gropar de visuri timid si realist.In ciudav lipsei de vedere,Erik Weihenmayer si-a implinit cu ceertitudine zeci de visuri. A absolvit colegiul, este profesor in scoli particulare, un alpinist de talie mondiala, care a cucerit deja patru dintre cele mai mari virfuri din lume in incercarea sa de a escalada cele sapte virfuri,cele mai inalte de pe fiecare continent. Atingerea unui virf nu inseamna doar sa admiri privelistea, spune Erik Weihenmayer in timpuri discursurilor sale catre studenti de colegiu si manageri de corporatii.

Un virf este simbolul faptului ca omul poate face ceea ce isi propune…ca Dumnezeu ii ofera energia si calauzirea pentru atingerea unui scop nobil…si ca limitarile, de orice natura, sunt deseori binecuvintari ascunse…

Leave a Reply