evanghelia pentru oameni ocupati / saritura in-naltime / terra media

evanghelia pentru oameni ocupati – Amazing Grace

agrace1.jpg

am ascultat ieri si azi piesele de pe albumul audio care a aparut ca urmare a filmului Amazing Grace – Amazing Grace – Music Inspired by the Motion Picture (2007). Sunt o colectie frumoasa de piese crestine clasice reorchestrate…merita sa-ti dai timpul pe ele…

si asa mi-am dat seama ca una din primele cronici pe anul acesta nu am postat-o aici…initial ea a parut pe blog-ul lui Doru …pe vremea aceea consideram ca nu am timp pentru un blog…acum nici atit…anyway…

Vineri Februarie 23, salile de cinematograf din  Nord America au rasunat de acordurile cunoscutului imn crestin Amazing Grace. Dincolo de cintecul pe care-l iubesti este o istorie pe care probabil nu o sti dar pe care dupa ce o afli nu o vei putea uita.

Vineri a avut loc premiera  filmului “Amazing Grace”, pelicula ce prezinta viata unuia dintre cei mai remarcabili oameni politici ai Marii Britanii, William Wilberforce. Data nu este intimplatoare intrucit pe 22 Februarie se implinesc 200 de ani de la abolirea oficiala a scalviei in Imperiul Britanic.

Actorul principal este galezul, Ioan Gruffudd (il puteti vedea si in Black Hawk Down); altfel numele actorilor din film nu sunt sonore dar ce este interesant este faptul ca banii pentru realizarea acestui film vin din aceiasi parte (Bristol Bay Productions) din care au plecat si banii pentru realizarea mult aclamatului film “Ray – Viata lui Ray Charles”.

Putini au stiut ca acest film muzical-biografic a fost realizat si cu ajutorul unor fonduri venite din parte unor potenti oameni de afaceri crestini, care au ales aceasta cale pentru a prezenta pe marele si micul ecran si un alt gen de filme, care promoveaza alte valori.

De fapt putem gindi ca totul a inceput imediat dupa succesul lui “Passion of the Christ”, Mel Gibson aratindu-le parca multor producatori o noua ramura ce poate fi sensibilizata prin filme cu caracter moral: crestinii evanghelici. Apare totodata o cinematografie care incepe sa promoveze moralitatea si care induce spiritualul.

Sa pornesti o cruciada nepopulara care va influenta viata economica si va diminua veniturile celor mai multi parlamentari, sa ai curajul sa-ti risti pozitia, sanatatea si chiar viata pentru “oameni din categoria a doua” iata cel putin 2 motivatii pentru de a vedea acest film si de a-l recomanda.

Un film care ne prezinta un crestinism nu meditativ, ci un crestinism in actiune; un crestinism care iese din partea lui dulce si contemplativa a unor sali de biserica, in piata(viata) publica, pentru a promova si acolo Numele lui Dumnezeu. 

Leave a Reply