saritura in-naltime / terra media

clima vs razboiul rece

gw.jpgSchimbarea climei este cea mai mare provocare pentru securitatea mondiala dupa incetarea razboiului rece, dar oameni nu sunt suficient avetizati asupra riscurilor sau nu accepta solutii pentru a economisi consumul de energie in casele lor – a declarat un grup de experti.

Intilnirile oamenilor de stiinta pe tema schimabrilor de mediu nu sunt o noutate…

Cea mai recenta a avut loc in aproierea Cercului Polar, la Ny Alesund, Norvegia. Au participat peste 40 de oameni de stiinta din 13 tari.Iata citeva declaratii interesante ale unor participanti “Nu suntem inca toti motivati sa face ceea ce trebuie – a decalrat recent John Ashton, ambasador al Marii Britanii pentru scimbarea climei. El a continuat avertizind asupra riscurilor de securitate car ar trebui reconsiderate si analizate precum razboiul impotriva terorismului.

Accentul a cazut tot pe folosirea de combustibili care dauneaza mediului. Razboiul rece a fost o mare probleam a intregii lumi care a afectat mai multe fronturi – economic, politic, industrial.

Incalzirea globala trebuie privita din mai multe unghiuri, intrebindu-ne cit ne va costa – a spus Joergen Randers, economist din Norvegia. Analizind acest fenomen ca o avertizare globala ne va fi usor de confruntat.

Actionam deseori fara sa ne gindim la o perspectiva indelungata. Oameni fac asta in privinta fumatului sau al consumului mare de alimente desi sunt avertizati deseori cu privire la inmutirea cazurilor de cancer sau obezitate. Intr-un mod similar oamenii nu vor sa se gindeasca sa folosesca un bec mai scump care e mai ieftin si bun in timp – a comentat Nebojsa Nakicenovic, de la  Vienna University of Technology.

Afisind obiectele destinate consumului canic si care sunt consumatoarele de energie pe o scala de la A la G in ceea ce privest eficienta economica, ar trebui ca nici un magazin sa nu mai vinda masini mai eficiente de clasa C – a spus si Christoper Rapley, director al British Antarctic Survey.

Debate-ul in privinta scimbarilor climaterice este inca la inceput…in hora au intrat si bisericile sau asociatii crestine prin tot felul de campanii.

Nu sunt pentru risipa si nu pot sa spun ca nu-mi pasa de locul unde traiesc(e chiar frumos, si un vreau sa-l distrug) dar pe de alta parte trebuie sa inteleg ca exista un ciclu de dezvoltare a mecanismelor in natura…un ciclu normal care a mai fost si care iata apare din nou…

Toata presiunea vine din partea unor oameni care au deja bani frumosi investiti in tehnologii alternative sau in aparate de clasa A sau in becuri scumpe si care trebuie sa-si vinda bine produsele si fara discount …miza e mare si pentru asta se pun in bataie premii Oscar(vezi ce a cistigat Al Gore) si multe alte pozitii…

Cred totodata ca peste ceva vreme, un stiu daca o voi apuca, Siberia va fi un teren cu mare cautare…

Cu ochii pe termometru sa nu uit totusi ca merg in Cer… 

Leave a Reply