saritura in-naltime

crestinul simplu

Pentru unii pare o nazuinta. Pentru altii pare prea usor…pentru multi e o intrebare…pentru mine recent a fost titlul unei carti scrise de N.T. Wright.

Este raspunderea si privilegiul fiecarei generatii de a transmite mai departe un crestinism nealterat, simplu, direct – spune autorul. Multi vad deja aceasta carte ca o prima si necesara lectura pentru cei care sunt atei, sceptici sau pur si simplu se inchina altui dumnezeu.

“Va deveni o carte clasica” – spun unuii exegeti; “va avea impactul pe care l-a avut “Crestinismul redus la esente” al lui C.S. Lewis” – titrau mare cei din Christianity today.

Cartea reuseste sa lege intre ele subiecte importante ale care apar din citirea sau studierea Bibliei precum divinitatea lui Cristos, profetiile Vechiului Testament despre a doua Sa venire, scopul lui Dumnezeu pentru Israel, legea lui Moise, Cristos-Rege al Imparatiei Cerurilor, perfectiunea cuvintului lui Dumnezeu, Marea chemare de a promova Evanghelia.

In noi sunt patru ecouri ale vocii lui Dumnezeu: reclamarea justitiei, a dreptarii; insetarea sufletului dupa spiritualitate; dorita dupa relatii; atractia spre frumos. Aceastea sunt liniile inscrise de Creator in noi  prin care El incepe comunicarea cu orice persoana de pe pamint.

In partea intitulata “incepe din zori” N.T. Wright, isi introduce cititorii intr-o calatorie conversationala despre doctrina crestina, abordind subiecte precum: Dumnezeu, Israel, Isus si a doua venire, Isus: salvare si innoire; Respiratia de viata a lui Dumnezeu. Interesante si explicatiile sale despre transcendenta si imanenta lui Dumnezeu.

In partea a treia intitulata “reflectind imaginea sa”, Writhg parcurge inchinarea, rugaciunea, Cuvintul si sacramentele, puncte de atingere intre Cer si Pamint.

Imagina cerului si a pamintului suprapunidu-se si intersectindu-se poate fi incercarea de  a concluziona acesta carte a lui N. T. Wright.

Este o carte de folos pentru a spune Adevarul intr-o lume destul de complicata si care nu considera mesajul crestinismul ceva de crezut si trait.  

Citind mi-am dat inca o data seama de nevoia de a explica crestinismul cit se poate de simplu, dar intr-o modalitate in care respecti tot ce spune Scriptura. Altfel simplitatea inseamna de fapt alterare.

Leave a Reply