saritura in-naltime

Maica Tereza – lumini si umbre

maicat.jpg

acum 10 ani plecau de linga noi doua femei…doua printese…una a Milei cealalta a Angliei; Diana si Tereza, doua nume a caror amintire este inca vie in mintea si inima multora…2 lucrari una ascunsa si una vizibila, doua terenuri de exprimare, unul in prim-plan, altul la periferia societatii…

despre Printesa Diana , inca oamenii se intreba cum , de ce, cine…despre Maica Tereza vorbesc mai putini…iar scrisorile ei catre confersorul sau,publicate recent, ne arunca intr-o zona de lumini si umbre…

scrisorile dezvaluie lupta interioara a uneia dintre cele mai importante personalitati din istoria moderna. Cred ca toti avem necredinta noastra si lupele noastre interioare, „de ce”-urile noastre si scepticismul nostru. Nu intelegem mereu modul in care Dumnezeu, in Suveranitatea sa, lucreaza. 

Pentru ca a fost o persoana importanta, aceste scrisori sunt analizate din diferite perspective de teologi si pshihologi.  

Unul dintre acestia apreciaza ca perioada de indoiala din viata Maicii Tereza trebuie sa ne indrepte atentia sa ne incredem in ceea ce Dumnezeu spune si nu in simtamintele noastre. Fiecare crestin, obisnuit sau sfint, a avut indoieli cu privire la existenta lui Dumnezeu si neputinta de simti prezenta Sa linga noi.  Dar mai mult decit emotia umans, decit simtamintale umane, este credinta in Cristos – a spus R. Albert Mohler, Jr., presedintele The Southern Baptist Theological Seminary.

The Southern Baptist Theological Seminary este nava amiral a educatiei crestine in cadrul a Conventiei Baptiste de Sud si unul din cele mai mari seminarii crestine din lume.  “In orice periaoda a vietii noastre increderea noastra trebuie sa fie pusa in Cristos si nu in noi insine”  

Pozitia adoptata de Mohler s-a dorit un raspuns la articolul central a publicatiei TIME, care analiza cartea “Mother Teresa: Come Be My Light”. Cartea prezinta o serie de scrisori pe care Maica Tereza le-a adresa confesorului ei, scrisori in care ea isi analizeaza credinta proprie in Isus Cristos. 

Credinta in absenta oricarei evidente, asta e cea mai pura forma de credinta…” a spus Chuck Colson in articoulul sau de raspuns la ceea ce a publicat revista Time..  Colson a descris cu acest prilej intunericul care a fost prezent in anumite perioade din viata sa, in special in urma cu citiva ani atunci cind doi din cei trei copii ai sai au fost diagnosticati cu cancer. 

In corespondenta cu reveredul si cuoscutul teolog Joseph Neuner, Maica Tereza a primit 3 sfaturi majore cu privire la indoiala neagra din sufletul ei. In primul rind nu a fost o tratament uman pentru ceea ce ea a avut, deci nu ar trebui sa existe un sentiment de vinovatie personala; in al doilea rind a-IL simti pe Isus Cristos nu este singura evidenta a prezentei Sale; in al treilea rind a se simti abandonata a fost parte a lucrarii pe care ea a facut-o pentru Cristos.  

In 1961 ea raspundea: “Nu am cuvinte sa-ti multumesc pentru ceea ceimi scrii dupa multi ani am inceput sa iubesc intunericul…si am inteles ca el este o parte mica din Isus…intuneric si suferinta pe pamint.” 

Ce descopera de fapt aceste scrisori? Pretul adevarat al uceniciei – spunea Colson. “A-l urma pe Cristos inseman sa imbraci suferinta crucii acolo unde Isus insusi s-a simtit abandonat strigind: Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pentru ce m-ai parasit?’  

“Incredera noastra este in Cristos nu in noi insine. Noi suntem slabi, El e puternic. Noi suntem instabili , El este neclintit, constant. Nu trebuie sa ne luam in viata dupa simtirile noastre ci dupa ceea ce a spus Cristos. Simtirile noastre sunt temporare si influentate de evenimente apropiate” a spus Mohler.  

Biserica Catolica va analiza aceste scrisori in cadrul procesului de sanctificare inceput pentru Maica Tereza.

 

1 Comment

Leave a Reply