saritura in-naltime

culpa crestina fata de evrei – 3

Omoruri rituale
Datand din antichitate, omorurile rituale au fost atribuite pentru prima data evreilor de catre crestinii din Anglia, in sec. al XII-lea. S-a spus ca evreii omorau copiii crestinilor in preajma Pastilor, in scopuri rituale. Aceste scorneli, cunoscute sub numele de Pamfletele sangeroase, au cauzat zeci de mii de victime printre acuzatii din Europa. Intre 1880 si 1945, minciuna omorului ritual era larg raspandita in tarile Europei centrale si de est, printre romano-catolici ca si printre ortodocsi, deopotriva… Ziarul nazist Die Sturmer publica adesea caricaturi cu rabini sugand sangele copiilor germani!Profanarea Cinei.
O alta acuzatie adusa evreilor privea profanarea elementelor de Impartasanie, ca o tentativa repetata de a-L crucifica pe Hristos. In 1298, aceasta acuzatie a transformat comunitatea de evrei din Rottingen in cenusa. Numai in Germania si Austria peste 100.000 de evrei au fost ucisi, 140 de comunitati incetand sa mai existe. Pe la 1389, in Praga, un preot care purta azima de Impartasanie a fost atins de nisip aruncat in joaca unor copii evrei – rezultatul: peste 3.000 de evrei au platit cu viata!

Insemnele rusinii
In 1215, al 4-lea Conciliu de la Lateran, convocat de Papa Inocentiu al III-lea, a decretat – pe baza Numeri 15:37-41 – ca evreii trebuie sa poarte haine de un anume fel (restrictie aplicata mai tarziu ereticilor, prostituatelor si leprosilor). In plus, un semn distinctiv le-a fost impus sa-l plaseze la vedere pe haine – cu secole bune inaintea celebrei stele galbene naziste! – , un insemn al rusinii ale carui forma si culoare variau de la tara la tara! Aceste insemne i-au transformat pe evrei in proscrisi, expunandu-i abuzurilor de orice fel.Botezul fortat.
Expresia denota botezul preferat mortii sau exilului, si a devenit o problema serioasa in Spania medievala. In 1391, cand vreo 50.000 de evrei au cazut victime campaniilor sangeroase starnite de “predicatori” precum Fernando Martinez (un arhidiacon din Sevilla), de cateva ori mai multi au fost siliti sa se boteze, inclusiv un numar insemnat de rabini. Problema pe care n-a putut-o rezolva “botezul fortat” era pastrarea si practicarea in taina a convingerilor ce tineau de religia iudaica. Acesti convertiti cu forta la crestinism erau numiti marranos (porci)

Obsesia puritatii sangelui.
Si in Spania, anti-semitismul (de fapt, anti-maranismul) a crescut alarmant. Notiunea imputa iudaitatii ereditare (mala sangre – sange rau, impur) ca problema aceasta a sa nu se putea rezolva nici prin botez. Asa s-a nascut rasismul spaniol, cu obsesia sa pentru “sangele curat”!Similar, rasismul a fost platforma Paragrafelor Ariene Naziste si a Legilor de la Nurnberg – care i-au supus pe evrei oprobriului si defaimarii, negandu-le inclusiv cetatenia germana!Inchizitia spaniola.
In 1480, regele Ferdinand si regina Elisabeta au numit un tribunal care sa “curete” Biserica de cei ce ramasesera clandestin fideli crezului iudaic – primele victime arse pe rug: 1481. De-atunci peste ani cca 30.000 de marranos au fost datI prada flacarilor. Inchizitia spaniola a avut o lunga istorie si o remarcabila repartitie/distributie geografica, intinzandu-se cu bine-intretinuta sa masinarie punitiva pana in America Latina.

Expulzarile.
Evreii au fost expulzati din aproape toate tarile in care locuiau. In 1290, ei au fost izgoniti aproape complet din Anglia. 16.000 au trecut in Franat si Belgia, o parte din ei intalnind pe drum… moartea. Evreii au fost in mod repetat si din Franta, si din Germania.Ferdinand si Isabela au alungat toti evreii din Spania in 1492, pentru a consolida teritoriul crestin. MultI din cei peste 300.000 de refugiati au trecut in Portugalia, unde li s-a permis (contra cost) sa stea cateva luni. Apoi, au fost temporar si partial inrobitI de regele Ioan al II-lea, apoi – eliberati de succesorul acestuia – brutal si fortat botezati.Carnavaluri.
Suferintele iudeilor erau deseori centrul atentiei carnavalurilor dinaintea postului Pastelor. In Roma Evului Mediu cei mai slabi membri ai comunitatii evreiesti erau aruncati dezbracati intr-un butoi in care erau infipte cuie si rostogolit in josul dealului, iar compatriotii lor erau fortati sa vada acest masacru.In timpul Reformei, evreii din Roma, ingrasati pentru aceasta ocazie, erau murdariti cu noroi de catre multime (“asa cum merita ereticii”) si siliti sa alerge goi pe strazile carnavalului, pe o vreme rece si ploioasa.urmatoara parte “ce-a zis Luther” 

Leave a Reply