homo ludens / saritura in-naltime / terra media

caractere cu emotii

smiley.jpgIn urma cu 25 de ani profesorul Scott E Fahlman, de la Carnegie Mellon University a fost primul care a folosit 3  “combinatii de taste” (keystrokes) pentru a alcatui un semn “smiley face”.

Astfel a aparut un nou domeniu in cadrul comunicarilor folosind tastatura computerului.

Lingvistii spun ca aceste icon-uri animate cunoscute ca emoticons, ofera oamenilor o cale simpla, concisa de a-si exprima sentimentele sau starile prin care trec. Profesorul Fahlman a postat primul sau emoticon intr-un mesaj electronic la ora 11.44 a.m. in data de 19 Septembrie 1982.Discutia sa de atunci era axata pe stabilirea limitelor pe care le poate avea umorul  in cadrul conversatiilor on-line.

“Propun urmatoarea cobinatie pentru a face o gluma :-),” a scris Fahlman. “Citeste-l intr-o parte, oblic”.

Multumesc dl. Fahlman! Am fi fost mai saraci in exprimare fara aceste fete zimbaretze care indica multe, multe perceptii emotionale. Si fara de care n-am putea fi asa de directi, acizi, strengari, sensibili, penibili, bagatori in seama, emotionati… in umor nostru sau in “risul in barba”… Astazi dupa 25 de ani emoticons au evoluat s-au diversificat sunt intr-o bogata gama cromatica dar…comunicarea inca sufera…

Folosesti emoticons? Care ti-e preferatul?

1 Comment

Leave a Reply