saritura in-naltime

limba pe care a vorbit-o Isus

De mii de ani un micut orasel din Siria pastreaza cu sfintenie o comoara; limba pe care a vorbit-o Isus Cristos.

Ascunsa intre muntii Qalamoun, la nord de Damasc se afla Maula – unul din ultimele locuri de pe pamint unde este vorbita inca limba aramaica.Aramaica a fost dialectul provincial in care s-a exprimat Isus Cristos si ucenicii sai.

Oameni care viziteaza Malula au ocazia sa auda o limba veche de mai bine de 3000 de ani, limba inrudita cu ebraica. Chemarea oamenilor religiosi din aceasta asezare este de a pastra aceasta limba nealterata de vremuri.

” Suntem interesati sa pastram aceasta limba pentru ca este cea vorbita pina la sfirsitul vietii sale pamintesti de Isus Cristos” – a spus parintele Toufic Eid de la biserica St. Sergius.

Guvernul sirian acorda atentie acestui fapt. Recent a fost deschisa o scoala unde studentii invata sa scrie aceasta limba raspindita mai mult oral.

De secole, Malula beneficiind de avantajele geografice a fost semi-izolata, reusitnd astfel sa protejeze aramaica de alte inflente lingvistice arabe.

Aramaica a fost raspindita ca un limbaj al comertului si comunicarii, fragmete din ea ajungind sa fie vorbite chiar si in Estul Chinei.

2 Comments

  1. de stat nu prea stau ci urc…dupa atatia ani pe scara blocului, m-am mutat pe scara cerului…cit daca-i scara sau scaritza…eu una stiu: ca cea pe care stau acum nu-i vad capatul, chiar daca simt Cerul aproape…o fi asta un semn ca-s prea mic si scara-i prea mare? poate…

Leave a Reply