saritura in-naltime

credinta pe marginea drumului

bibleroad_widehlarge.jpgSa stai blocat in trafic nu e o noutate…si nici o placere…dar n-ai ce sa-i faci…mergi pe sosea sau pe autostrada si la un moment dat traficul se blocheaza…atunci cauti rute alternative…uneori ai sanse, alteori trebuie sa urmezi coloana…si atunci oftezi…cauti un post de radio mai interesant si te gindesti ce bine era sa ai un ziar sau o carte cu tine…daca nu, te uiti in jur, admiri peisajul sau ce semne, reclame au mai aparut pe sosea…

Marginea drumului este locul pe care oamenii aflalti in masinile lor il privesc deseori…deci marginea drumului poate fi o scena…Sam a avut ideea de a prinde cu ajutorul aparatului de fotografiat diferite insemne, pancarde, afise cu continut religios si postate pe marginea drumurilor sau in intersectii…

Sam Fentress , crestin catolic, a mers in ultimii 25 de ani de-alungul soselelor si strazilor americane si a vazut  tot felul de inscriptii, semne, marcaje care au legatura cu crestinismul.

De la cuvinte scrise cu spray de vopsea, picturi realizate profesional pina la cuvinte scrise zgriat pe un perete, colectia sa de fotografii s-a imbogatit cu noi expresii ale credintei crestine.

A luat la rind toate statele americane(mai putin Hawai) si in 25 de ani a colectionat pentru 150 de mii de imagini pe care le-a publict in cartea Bible Road: Signs of Faith in the American Landscape.“Ai nevoie de Isus” se poate citi pe un semn in Detroit, scris pe o bucata de lemn si postat la intersectie. “Asculta-l pe Dumnezeu sau o sa arzi” se poate vedea pe o piatra in Harlem.

Sub un semn STOP de culoare rosie in Washington, D.C., poti citi “Iadul este fara iesire” scris cu maiestrie in alb-negru si imitand semnul pentru reducerea vitezei. Semnul a fost gasit si in zona consumatorilor de droguri de linga Potomac River.Fotograful a ramas uimit vazind imaginatia unor oameni de a confectiona suport pentru mesajul lor.

De la Semnul “trecere pietoni” pina la “salon cosmetic” oamenii au folosit orice bucatica de semn fie cit de mica pentru a enunta ceva din Biblie. Fentress a inceput aceasta activitate pe cind era student la Princeton University, fotografiind un hambar acoperit de versete biblice. Asta i-a stirnit intersul din nou spre lucrurile religioase si l-a determinat sa citeasca Biblia din nou.

Paul Elie, author of The Life You Save May Be Your Own: An American
Pilgrimage, spunea ca aceste inscriptii si semen denota importanta factorului religios in SUA

“Fentress prinde in imaginile sale de la maxime sau cugetari celebre pina versete biblice toate insirate pe marginea drumului asta demonstrind n schimb ca preocuparea religioasa se afla in mijlocul existentei umane” scrie Paul Elie in cuvintul introductiv al cartii.

Faptul ca am dat peste cartea asta m-a stirnit la a termina ceea ce am inceput acum vre-o 3 luni…un material despre cum isi fac bisericile reclama…

Leave a Reply