saritura in-naltime

istoria stiloului

pg.jpg…ramasesem intr-un fel dator sa termin si insemnarile despre instrumentele de scris…acum stilolul…

Lewis Edson Waterman a inregistrat primul stilou in anul 1884. Instrumente de scris care sa aiba propriul recipient pentru cerneala mai fusesera folosite si pana in acel moment, de fapt cu 100 de ani inaintea acestei date.

De exemplu, Peregrin Williamson, un cizmar din Baltimore a primit primul patent pentru un stilou in anul 1809. Insa avea o sumedenie de imperfectiuni si din aceasta cauza s-au raspandit foarte greu si prin urmare nu se prea vindeau. Stilourile apareau dupa o mie de ani in care fusesera folosite penele. Primii inventatori au observat existenta unui lichid in canalul care trecea prin pana si au incercat sa faca ceva similar. S-au gandit la un instrument de scris care sa nu necesite inmuierea constanta in cerneala. Se spune ca Waterman s-a gandit la stiloul pe care l-a patentat dupa momentul in care a distrus un document important din cauza imperfectiunilor unui stilou neperformant.  Inventia sa a constat propriu zis din introducerea unei bule de aer in recipientul pentru cerneala.

Se stie ca toate stilourile contin un rezervor pentru cerneala si in aceasta directie a avut loc competitia cea mai mare. In prezent exista 9 feluri diferite de penite pentru stilouri, cu trei tipuri de taieturi. Primele tipuri de cerneala folosite determinau coroziunea rapida a acestei parti a stiloului. Asa au fost introduse penitele de aur. Pentru varful penitei de aur se folosea iridium, pentru ca aurul era prea moale. Proprietarii de stilouri aveau initialele numelor lor inscriptionate pe penite. Penitele se acomodau stilului de scris al fiecarei persoane in parte, si din acest motiv, proprietarii de stilouri nu prea doreau sa le imprumute.

Cartusul de cerneala sau rezervele de cerneala au fost introduse in jurul anului 1950. Aceste dispozitive s-au bucurat de un succes imediat datorita faptului ca inlocuirea si montarea lor se facea foarte repede si cu pastrarea curateniei. Atunci cand insa a fost inventat pixul, rezerva de cerneala a intrat intr-un con de umbra.

Stilourile se vand si in prezent, ca instrumente clasice de scris.

1 Comment

  1. Multumesc pentru ideile legate de instrumentele de scris. Fac o mic cercetare ]n domeniul acesta si ce-ati scris m-a ajutat.

Leave a Reply