saritura in-naltime

negativismul se ia si se amplifica…

Parerea unora despre anumite lucruri ne poate influenta si pe noi. Asta se reflecta mai ales in domeniul parerilor negative si sublinieaza inca o data imprtanta celor care sunt parinti in formarea perceptiei despre viata pe care o transmit copiilor lor si prin simple pareri nu neaparat prin cuvinite de invatatura.

Un studiu aparut in Journal of Consumer Research prezinta faptul ca o parere negativa are cea mai mare putere de a schimba o atitudine nu doar de la bine la rau ci de la rau la groaznic. Atitudinea cumparatorilor fata de unele produse sau servicii este puternic influentata de ce zic cei din jurul lor.

“Reteaua sociala din jurul fiecaruia va continua sa afecteze alegerile si atitudinile” explica Adam Duhachek, Shuoyang Zhang, si Shanker Krishnan , toti din cadrul  Indiana University. “Cercetarea noastra vrea sa inteleaga conditiile unde inflenta de grup este cea mai puternica”. Prin prezentarea mai multor produse, noi sau cunoscute unui public tinta, acestia au dorit sa vada cum este facut alegerea dupa o vreme.

Astfel au gasit faptul ca o puternica influenta asupra decizilei personale o au impresiile negative despre un produs. Mai mult cercetare a descoperit faptul ca cei care au deja opinii negative formate, in urma interactiunii intr-un grup de discutii ei isi accentueaza aceste pareri proaste despre un produs sau serviciu…”De obicei intr-un forum de discutii negativistii polarizeaza discutia si isi amplifica negativismul” spun cercetatorii.

Desi s-a bazat doar pe studierea unor produse de piata negativismul si spiritual urit al cuvintelor incarcate negativ este present in mai multe spatii de comunicare destinate interactiunii. Ma intreb din ce in ce mai des in ultima perioada cit de mult cistigam si cit de mult pierdem atunci cind ne consumam in a ne arata “neprihanirea” in fata unor oameni pentru care a murit Cristos. Ne intaratam si suntem atiti de sensibili in a sari la gitul cuiva chiar daca nu-l cunostem, nu conteaza ca e si el crestin, ca e om, si ar trebui sa ne aratam respectul fata de persoana si eventual dezacordul fata de opinia respectivului…intr-un limbaj care lasa deoparte orice patima..

Greu de gasit urme sau redute impotriva certurilor, vorbelor rele, mizeriilor mici sau mari…totul se amplifica si devine o mare groapa de noroi…in care albul sta doar in amintirea ingerilor…

Leave a Reply