saritura in-naltime

“Cina cea de taina”, cinta…

[vodpod id=ExternalVideo.439723&w=425&h=350&fv=playerId%3D1287024877%26viewerSecureGatewayURL%3Dhttps%3A%2F%2Fservices.brightcove.com%2Fservices%2Famfgateway%26servicesURL%3Dhttp%3A%2F%2Fservices.brightcove.com%2Fservices%26cdnURL%3Dhttp%3A%2F%2Fadmin.brightcove.com%26domain%3Dembed%26autoStart%3Dfalse%26]

Conform unei carti abia aparute in Italia, adevarul cod al lui da Vinci este ascuns in pictura Cina cea de taina, realizata de cunoscutul artist Leonardo Davinci.Autorul, muzicianul Giovanni Maria Pala, a declarat ca a fost intrigat  sa gaseasca in interiorul picturii suportul pentru o piesa muzicala. Dar e real!“Niciodata nu m-am gindit ca eu voi fi cel care va decodifica secretul maerstrului” – continua autorul. In cartea “La Musica Celata” (tradus aproximativ “Muzica ascunsa”) Giovanni sugereaza faptul ca Lenorado ar fi fost acompaniat in timp ce-si gindea si scria, picta, lucrarile de un cintaret la lira.

 “Cina cea de taina”  trebuie vazuta ca o intraga armonie in care fiecare detaliu are un loc précis si semnificativ. Ucenicii reprezentati in grupuri de cite trei spun despre faptul ca piesa trebuie cantata in ritm ¾ precum muzica secolului 15. 

last-supper2.jpg

 “

Am inceput sa trasez citeva linii intre bucatiel de paine si mana Mantuitorului si a aparut ceea ce se vede in imaginea  alaturata. Nu mi-a venti sa cred urechilor, cind am cintat prima data partitura rezultata. Suna solemn aproape ca un requiem.” – spune Giovanni Maria Pala.

Daca o fi sau nu asa nu stiu dar oricum suna mai bine decit Dan Brown, nu?

articolul din Discovery

Leave a Reply