saritura in-naltime

Biserica fara metale…

metalchurch.jpg

Anglia, sec.17. Criza monetara in timpul perioadei lui Oliver Cromwell. Lipsea argitul pentru fabricarea monedelor. Comitetul de criza gaseste o solutie: argint are Biserica! Dar nu in visterie ci in statuile sfintilor. Cromwell da verdictul, in stilul caracteristic: “Sa-i topim pe sfinti si sa-i punem în circulatie !!”

Anglia, sec.21. Biserica are din nou probleme cu metalele. Cu fierul in special; este furat de diferite bande de hoti. (sa fie vorba tot de cei care, ceva vreme in urma, au poftit la lebede si le-au avut?)

Solutia? Aproape toate bisericile din Anglia vor avea parte de un inovativ sistem de secutitate care le va proteja impotriva hotilor de metale. Sistemul de securitate care va contribui la identificarea hotilor pe baza analizei AND a fost implementat de Telford-bazat pe SmartWater Technology Ltd.

Membrii consiliilor eclesiale au declarat ca, situatia este alarmanta, mai mult de 1,800 de plingeri privind furturi de metale iregistrate in biserici paguba fiind de peste £5.8 milioane.

Cele mai multe furturi s-au inregistrat in dioceza Within Lichfield, pagubele fiind de peste £200,000.

Crestera furturilor este legata direct de cresterea pretului la metale pe pietele internationale. Masura de securitate care va fi implementata va putea identifica provenienta metalelor chiar daca acestea vor fi topite si refolosite.

Pina la urma vorba lui Cromwell mi se pare adevarata. Daca biserica chiar vrea sa ajute comunitatea in care se afla, trebuie sa-i topeasca pe sfinti si sa-i puna in circulatie. Si asta n-are nimic de-a face cu metalele…desi…in opinia mea “sfintii” au cam ruginit in ultima perioada.

Leave a Reply