saritura in-naltime

cei ce urasc…

Ocazional te vei intalni cu cei care urasc. Si poate nu-ti va placea. Par burdufuri de venin cu care stropesc pe oricine, oricind… Acestia au o convingere profunda ca au dreptate si au o pasiune pentru excelenta care poate servi ca scuza pentru actiunile lor brutale si pentru condamnarea oricui, care nu se incadreaza perfect in gindirea sau tiparele lor.

I-ai vazut si in conexte religioase?…Ohooo sa fim noi sanatosi cit de multi sunt…sunt prezenti in toate religiile indiferent cit de pacifista se proclama aceasta…si biserica pare un adapost bun pentru acestia…pot intra si iesi cind vor ei…

Pentru cel care uraste, un oponent nu este indrumat rau sau greseste, nu, el este rau, malefic, un dusman. Lucrurile care ar putea fi descrise ca gafe sau intamplari, sunt considerate de cel care uraste conspiratii rauvoitoare. Toate motivele altor persoane sunt intotdeauna suspecte.Cel care uraste stabileste standarde imposibile si pe urma ii ataca pe toti oamenii care nu le indeplinesc. Standardele sunt pentru altii, nu pentru el.

Cel care uraste nu este suparat doar pentru modul in care te (com)porti, ci si de cum gandesti. Daca tu te gandesti in mod diferit, reactia sa initiala este ca tu nu esti bine educat sau nu ai inteles – fiindca daca ai fi inteles, nu puteai avea o parere opusa celei a lui. Dar odata ce a stabilit ca tu esti multumit de gandurile tale, el te va arunca in zona intunericului. Tu esti un eretic si el este mult mai dispus sa pedepseasca ereticii decat sa-i convinga pe necredinciosi. Activitatea punitiva lasa pasiunea sa se manifeste liber, in timp ce convingerea cere o limitare, o ingradire a acelorasi pasiuni.

O caracteristica derutanta a celor care urasc este ca ei se percep pe sine de multe ori ca fiind umanisti grijulii. Hitler a remarcat odata ca regreta ca a fost atat de bun. S-au spus multe glume despre cei care iubesc omenirea dar ii urasc pe oameni. Cei care practica asta sunt de fapt destul de multi.

Oamenii acestia cu ura in suflet sunt, desigur, nefericiti. Ei au putine bucurii in afara de placerile care pot fi stoarse din aspectele negative ale vietii.

Din pacate ei vor fi mereu cu noi si e un lucru intelept sa facem o trecere in revista a atitudinilor proprii pentru a ne asigura ca nu devenim unul dintre ei.

Leave a Reply