saritura in-naltime

mantuiti prin speranta…

The Associated Press ma anunta ca Papa Benedict XVI a prezentat azi, vineri, o noua enciclica.  Ce iese in evidenta? Suveranul Pontif s-a exprimat din nou critic la adresa ateismului modern calificindu-l cea mai mare forma de cruzime ai violare a dreptatii” cunoscuta vreodata.

In aceasta a doua enciclica a sa, Benedict a criticat deasemena crestinismul modern spunind ca e centrat prea mult pe manturie individuala, ingnorind mesajul lui Cristos care include speranta de mantuire pentru toti.

“Mantuiti prin speranta ” este o adinca explorare a sperantei crestine dupa pragul mortii: dupa ce parcurgem toate greutatile vietii prezente, crestinsimul ofera  credinta intr-o caltorie a sperantei in Imparatia lui Dumnezeu.Documentul contine 76 de pagini. Benedict spune ca modul in care crestinul intelge speranta intr-o viata mai buna s-a schimbat doatorita conditiilor grele de viata .

Pontiful de la Vatican puncteaza aici ca exemple revolutia franceza si instigarea proletara a lui Karl Marx.Benedict a criticat aspru ideile lui Marx care ar fi radacina ateismului present. “Lumea e marcata de prea mult nedreptate, cinismul puteriilor prezente in lume nedezvoltind o imagine buna a lui Dumnezeu.”

Despre crestinismul actual, Papa a spus ca mantuirea individual restringe intr-un fel orizontul sperantei . Conceptul manturii si sperantei sunt centate prea mult pe individ.

“Mantuit prin speranta,” este documetul pe care Papa Benedict l-a pregatit in aceasta vara in cadrul vacantei sale si urmeaza dupa prima sa enciclica intitualata “Dumnezeu este dragoste”.

Personal nu-l inteleg de ce puncteaza negativ manturiea individuala…judecata este indiviuala, salvarea este la fel…normal ca o dorim pentru toti sau cati mai multi, dar ea se primeste individual…mi se pare ca este subminata aici relatia personala cu Divinitatea…sa nu placa asta catolicilor?

Leave a Reply