saritura in-naltime

cum? un lider sa-si ceara iertare?

Saptamana asta am vazut un episod interesant in cadrul campanei electorale americane.

Canditatul republican Mike Huckabee si-a cerut iertare pentru ceea ce a declarat fata de alt candidat coleg de partid, Mitt Romney.

Episodul mi s-a parut interesant prin normalitatea dar si  prin atit de rar intalnita situatie prezentata: a-ti cere iertare daca ai vorbit ceva rau despre cineva. Si asta e cu atit mai exceptional, cu cit se intampla la un nivel inalt, de posibili prezidentiabili americani. Mi s-a parut de exceptie acest comportament al sau. Pina acum am vazut asta: cu cit incepi sa avansezi intr-o ierarhie, fie ea politica, religioasa, cariera universitara sau promovare manageriala, cu atit mai greu iti vine sa spui cuiva “iarta-ma”, ‘scuza-ma”, “imi pare rau”.“Esti slab, daca faci asta” – este ceea ce se poate auzi in timpanul unui lider. Este o lupta launtrica sa faci pasul acesta sau nu.

A-ti cere iertare te face vulnerabil si noi nu vrem lideri vulnerabili…noi vrem oameni perfecti in vorba si atitudine care nu au de ce sa-si ceara iertare…iar daca este intr-o astfel de situatie, disimularea este alternativa cea mai buna. Si aici inveti de la saracul Ilie Moromete cu celebra sa replica disimulatorie : “maine o sa ploua”. Adica daca ma vad pus in situatia sa-mi cer iertare, “ma fac ca ploua”. poate o sa fac asta dar nu azi”. “Da, ce… el/ei(celalalt, ceilalti) cind au gresit si-au cerut iertare? Nu. Pai eu de ce sa o fac…” Si astfel iti mobilezi constiinta cu cele mai solide argumente relationale de a nu face asa ceva. In felul acesta pierzi, nu castigi. Cu toata vulnerabilitatea pe care o afisezi.

Un lider este un om normal, cu plusuri si cu minusuri. Traim intr-o lume in care nu mai este apreciata nici masca si nici fardul. Domnilor lideri, am vrea sa va vedem asa cum sunteti. Problema este ca facind asa unui vor aparea asa de goi ca nu-I vei mai aprecia ca si conducatori fie ei de rang politic sau religios, manager sau profesor. Am spus mai de mult ca mare parte din crizele prezente se datoreza leadershipului. Si imi mentin afirmatia. Avem lideri care nu ar trebui sa fie acolo. Problema este ca intodeauna – asta nu e valabila doar pentru romani sau americani – cei care ar trebui sa fie acolo sus se lipsesc de asta, renunta pentru ca nu vor sa intre in situatii neconforme cu modul in care ei inteleg sau privesc viata intr-o comunitate umana. Si astfel vedem ca avem lideri si ganditori. Unii sunt in fata, liderii, iar ginaditorii sunt uneori angajati de lideri pentru a le pompa aer in orga spre a se auzi sunete coerente care ofera o melodie si nu zgomote disonante. Sau uneori, ginditorii, prefera marginalizarea si solitudinea(asta e o forma de sinucidere sociala dar le ofera o verticalitate morala) decit sa fie roti la carul triumfator al unor incompetenti.

Gandind la exemplul lui Huckabee, mi-am adus aminte de ceea ce a facut acutalul presedinte al Romanei, Traian Basescu, dupa confruntarea cu oponentul sau Adrian Nastase. Atunci Basescu a raspuns pripit la o intrebare a “inchizitorului” Cristian Tudor Popescu cu privire la homosexuali. Basescu a avansat idea ca aproape 20% dintre romani sunt homosexuali. Wow, gafa! Dar a avut taria ca peste citeva ore sa schimbe total perceptia audientei prin faptul ca a aparut public cerindu-si iertare pentru afirmatia facuta mentionind ca este o greseala si ca nu e adevarat. A stiut sa accentueze puternic declaratia sa, subliniind faptul ca discutat si cu parintele Marchis aceasta chestiune. Pentru mine a fost ultimul lider, pina la Huckabee, pe care l-am vazut facand asta public.  

Revenind la americani. Huckabee este crestin, are pregatire pastorala si nu a vrut sa-si tradeze in primul rind statul de om inaintea lui Dumnezeu. Daca mai pun in discutie acum faptul ca e pastor si eu nu am vazut pastori care sa face lucrul acesta, ma vor ocoli foarte multi. Sau se vor gasi cativa ultrasensibili care vor crede ca vorbesc despre ei si vor spune ca atac institutia pastorala. E greu sa apari in fata Bisericii si sa spui asta…si anul acesta multi au avut de ce sa o faca, dar…

Domule Huckabee, jos palaria pentru ceea ce ati facut. V-ati cerut iertare pentru un lucru care nu trebuia spus desi contine un adevar. Conform teologiei mormone, Isus Cristos si satan sunt frati! El nu a gresit spunind asta, dar a considerat ca nu era momentul sa o faca. Aici apare o alta nuanta…sa-ti ceri iertare chiar daca ai dreptate. Asta e si mai rar printre lideri. Dovedeste un comportament de lord engelz. Este un semn al umilintei care te innobileaza si care ii lasa perplex pe marlani. Sa stii sa ramai vertical cind spui celuilalt – mai ales ca e oponent – imi pare rau. E ceva rar…daca cunosti si alte exemple spune-mi sa ma bucur ca exista mai multi oameni de genul acesta.

Acum nu va inchiputi ca-l idolatrizez pe Huckabee. Nici pe departe. Vreau doar sa evidentiez ceva ce se vede rar la cei care sunt sus, la lideri. Taria de a-si cere iertare cind trebuie. Daca s-ar intampla asta, poate bisericile ar fi mai pline…poate oamenii ar fi mai multumiti…poate ar trece mai usor tranzitia grea…poate ne-am accepta mai usor unul pe altul…

Cotat fara prea multe sanse, Huckabee  mi-a placut de la inceput; de cind am auzit ca va intra in cursa electorala. Am spus asta cu mult inaintea altora mai cititi, care avanseaza acum numele de Huckabee drept cel pe care ei il plac, dar pe care nu-l vor vota intrucit nu are sanse. Cel ce-si cere iertare, n-are sanse in lumea asta…o lume in care totul pare cladit pe minciuna, neincredere si lipsa de onestitate…fie politica, fie companie sau afaceri, fie biserica…n-ar trebui, dar asta este…

Daca as fi american l-as vota pe Huckabee doar pentru faptul ca a avut curajul sa fie OM; iar ce a facut el, n-am mai vazut sa fie practicat in campania americana. Dar nu-s american si prin jurul meu n-am oameni ca el… 

2 Comments

Leave a Reply