saritura in-naltime / terra media

ma duc sa vad si eu…

Pentru ca  tot ne-am jucat cu geografia si ea ne-a invins, ce-ai zice sa vedem care sunt cele mai vizitate “locuri sfinte”, destinatii religioase, de pe Pamant. Nu ma refer doar la biserici ci la orice loc care presupune implicare religiaosa, temple, moschei, sau alte asezaminte cunoscute pentru religioazitate pe care o induc.

In primul rind putem spune de la inceput ca daca ajungem acolo suntem intr-un din cele 3 categorii: putem fi credinciosi devotati care cauta o noua sau o alta experienta spirituala, ori putem fi pot fi pur si simplu curiosi iar in al treilea caz ne putem numi intersati de perspectiva religios-istorica a acelui asezamant.

“Multe organizatii religioase si chair unele tari, printre care Arabia Saudita si Israel cu numeroase grupuri de pelerini, refuza  sa-I numeasca pe acestia turisti. De fapt distincti dintre turist si pelegrin este o falsa dihotomie. Turismul religioas este una din cele mai mari forme de turism din lue a declarat” Dallen Timothy, professor in the department of geography at Brigham Young University.

Conform The ForbesTraveler in fiecare an un impresionant numar de turisti viziteaza locuri ale sfintilor sau pesteri ale profetilor sau participa la festivalului religioase. Numarul de vizitatori anual la Our Lady of Guadalupe Shrine din Mexico City, unde se cred ca Fecioara Maria a aparut in secolul al 16-lea este de 20 de milioane de turisti pe an. Potrivit raportului Consiliului de la Vatican din 1999 este cel mai vizitat site catolic din lume.

La Sabarimala, centrul de pelerinaj traditional al indenilor hindusi, se estimeaza ca ajung 60 de milioane de oameni. Juan Campo, profesor in cadrul departamentului de studii religioase al University of California Santa Barbara, a fost recent in Sabarimala in timpul anotimpului traditional de pelerinaj si a constata faptul ca majoritatea celor prezenti veneau din sudul Indiei. Dar a intalnit si numerosi indieni care lucrau in alte tari ale lumii si care veneau acasa doar pentru acest festival religios. Se pare ca este vorba chiar de un reflux de participare numarul celor prezenti ultima oara nedepasind 10 milioane.

Campo a studiat deasemena pelerinajele la Guadalupe si la site-ul musulman Mecca, in  Arabia Saudita. “Nu conteaza cit de diferite sunt religiile, toti pelerinii vor acelasi lucru : o apropiere si o experienta cu divinul – in sensul unei experiente sacre pe care si-o pot aduce aminte foarte clar.”

In Lourdes, Franta, unde in 1858 o fetita in varsta de 14 ani a avut multiple viziuni ale Fecioarei Maria, apa din zona a capat proprietati terapeutice si de vindecare. Se estiemaza ca anual aproape 5 milioane de vizitatori ajung aici. Deasupra izvorului miraculous scrie: “Spala-ti fata, bea aceasta apa si roaga-te lui Dumnezeu pentru a-ti curati inima”.

O deosebire intersant este facut de Holly Hayes, o impatimita a turismului religios: A fi acolo este mai important decit destinatia insasi. 

Slide show

noi romanii stim ca omul sfinteste locul…

Leave a Reply