saritura in-naltime / terra media

religios si sanatos la minte…

Pentru cei mai multi oameni, implicarea sau participarea la diferite activitati religioase aduce schimbari atat in perioada copilariei dar si in perioada maturitatii. Un studiu recent arat legatura pozitiva pe care religia o are asupra sanatatii mintale.

Potrivit cercetatorului Joanna Maselko  de la Temple University, femeile care au incetat sa fie implicate in activitati religioase sunt de 3 ori mai mult expuse la anxietate si consumul de alcool, in comparatie cu cele care participa la diferite activitati religioase.Participarea la serviciile religioase poate fi relationata la diferite afectiuni pshihiatrice – decalrat Maselko, profesor si specialist in domeniul sanatatii publice, coautor al studiului care a aparut in numarul din Ianuarie al revistei de Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

In aceiasi directie barbatii care nu mai participa la servicii sau activitati religioase sunt predispusi la depresie, comparativ cu barbatii care sunt implicati in fenomenul religios.

“Femeile sunt integrate simplu in reteaua sociala a comunitatilor religioase. Cind isi retrag aceasta participare, nu mai au relatii comunitare care le aduceau un benefit spiritual. Barbatii par sa nu fie prea dependenti de relatia comunitara dar ei sunt pe primul loc al suferintelor pshihice in mometul in care parasesc comunitatile religioase” a continuat Maselko.

Studiul precedent efectuat in aceiasi directie de Harvard University a stabilit relatii intre sanatatea mintale – anxietate, depresie, abuzul si dependenta de alcool – si spiritualitatea prezenta a subiectilor cercetati. Nivelul prezent de spiritualitate este o parte a cercetarii, noi avem nevoie si de date privind copilaria, sau trecutul persoanelor pentru a ne da seama de unde s-a plecat. In toate cazurile abandonul frecventarii servicilor religioase a fost pagubitor pentru sanatatea subiectilor.

Cred ca in acelsi timp ca fiecare are un nivel spiritual indiferernt de starea in care se afla in present, indiferent daca sunt agnostici, atei sau nepracticanti. Alegerile pe care oamenii le fac, stabilesc iata nu doar comunitatea in care vor sa fie dar si sanatatea pe care o au.

Vorba cuiva…daca religia este opium pentru popor, ateismul este cocaina pura.

3 Comments

  1. sunt multi bigoti care dinpacet sunt irecuperabili

    de cele mai multe ori oamenii invata din religii ceea ce nu trebuie sa aplice iar ceea ce aplica nu prea invata corect

    eu cred ca a fi o persoana echilibrata religioasa e ceva rar; sanatatea de ceel mai multe ori nu religia o sustine cat bunul simt si educatia ; religia se ocupa de suflet si trup atat timp cat nu margineste si intoxica cu amenintari sau schisme

  2. eu cred ca setcele intoxica enorm de mult, iar biserica e in convalescenta , depinde de noi ce facem si cum credem in Dumnezeu fara a cadea in paganisme sau excese de orice fel

  3. Mie mi-a atras atentia faptul ca o persoana care este religioasa, in sensul corect ale cuvintului, are mai putine sanse de a cadea in anumite dezechilibre fizice. Si intr-un fel confirma ceea ce Biblia a spus mai de mult…pe calea apropierii de Dumenzeu “nici cel fara minte nu se va rataci…”

Leave a Reply