evanghelia pentru oameni ocupati

evanghelia pentru oameni ocupati – The Bucket List

bl_l.jpgIn fine aseara am terminat de vazut The Bucket List. Gripa si oboseala din ultimele zile m-au determinat sa vad acest film in mai multe parti.

Un film pe care l-am gustat si despre care abia astept sa discut…

Carter Chambers (interpretat de Morgan Freeman) este un mecanic auto, familist convins, om cu o cunostinta enciplopedica – preferatele sale erau jocurile “cine stie raspunde”. Edward Cole (jucat de Jack Nicholson) este un bilionar, patron de spital, dar un personaj plictisit, sarcastic si nu prea simpatic. Cei doi vor impartii aceiasi camera de spital devenind un cuplu ciudat. De fapt ei vor parcurge alaturi  impreuna poate cea mai interesanta perioada a vietii. Cea in care stii ca vei muri si te pregatesti de moarte. Toti vrem sa impingem moartea mai incolo dar ea poate aparea in secunda urmatoare…

Este filmul care puna impreuna doi oameni complet straini unul de altul pina cind au inteles ca au cancer in faza terminala. Si apoi au inceput impreuna nu sa faca front comun impotiva mortii, care stiu ca va veni implacabila, ci sa pulseze impreuna a viata. Unul este un om al credintei, celalalt este adeptul stilului hedonist. Si tinta lor comuna este o lista a lucrurilor pe care vor sa le mai faca pina vor muri -bucket list. Toti ar trebui sa avem una. Poate ne-ar mai ordona scopurile si… relatiile.

Parcurgind impreuna periaoda de chimioterapie, intre Carter si Edward apare o prietenie ciudata, un fel de daca tot murim hai sa traim ce n-am trait. Metionind o lectie citita la un  filosof, Carter incepe sa scrie o lista a lucruilor pe care ar vrea sa le mai experimenteze inaintea mortii. Edward curios si indraznet se baga si el in joc si chiar ii propune sa-i sponsorizeze atingerea tuturor tintelor pe care Carter si le-ar fi dorit. Ba chiar adauga citeva la ele din dorintele sale proprii.

Cind vorbesti despre moarte vorbesti despre nu doar despre aparitia ei ci despre ce inasemana ea, unde te transporta ea. Si inveitabil ajungi la discutii despre Dumenzeu si credinta.

Lista pe care cei doi o scriu ii porneste intr-o calatorie ciudata (viziteaza impreuna locuri imporante ale lumii) cel putin pentru sotia lui Carter, Virginia, (rol jucat bine de Beverly Todd) care are o replica excelenta: “sunt asistenta si sunt pregatita sa-l vad pe sotul meu murind. Dar nu sunt pregatita sa nu-l stiu linga mine cita vreme traieste”. (replica apare in momentul in care ea il acuza pe Edward ca i-a ademenit(cumparat) barbatul(Carter) int-un joc prostesc)

The Bucket List imparte timpul intre comedie si drama, dialogurile sunt excelente, bine scrise si mai ales bine jucate. Este intr-un fel un mic regal actoricesc in care detinatori de Oscaruri s-au intalnit batrini pentru a vorbi despre ceea ce-i asteapta.

Carter este de departe rolul pozitiv, dar care are frustrarile lui. Iata ca si eroii pozitivi au lucruri de care le pare rau ca nu le-au facut. Familist de peste 45 de ani isi da seama ca familia, aparitia copiilor l-au fortat sa mearg intr-o directie care avea sa le stabilitate financiara dar nu era deloc ceea ce el vroia de la viata sa. Pare o viata jertfita pe altarul familiei. Si cati nu simt asta? Cati cred ca niciodata nu prea tarziu si divorteaza din cauza asta, pentru a-si reface viata, de fapt complicandu-si mai mult existenta. Carter nu face asta el merge mai departe cu convingerera ca ceea ce a facut este bine desi pentru el povestea ar fi putut sa se scrie si altfel.

In contrast, personajul jucat de Nicholson este omul care intotdeuna s-a bucurat sa fie sus, in centrul atentie, care n-a fost niciodata bolnav desi a avut din plin relatii bolnave. Trecut prin 3 divorturi si cu o fata lasata undeva in urma pentru ca nu a inteles-o si pentru ca el considera ca este urat de ea..

Lista nu contine doar lucruri placute celor doi. Pentru familistul Carter,  mentionarea unor nastrusticii sexuale gandite de Edward este de neconceput si-l face sa gandeasca asupra principiilor lui. Poate sa calce strimb, sotia nu va stii asta si oricum moare…

Este o scena excelenta aceea in care Edward ii aranjeaza lui Carter o intalnire la bar (fara stirea lui Carter) si el rezista avansurilor facute de o femeie. O face intr-un mod naiv, sincer, rusinat; dar intr-un mod care starneste admiratia celei care l-a provocat aceasta spunand: “Sotia ta este o fericita sa aiba un barbat ca tine!” Barbatilor, nu stiu cati il considerati pe Carter un prost ca n-a profitat de moment dar el de fapt arata ca se poate!

Bineintels Edwards este cel incontinuu zeflemitor, mereu pus pe glume…si ce bine ii sta lui Nicholson in rolul asta. Pina la urma despartindu-se brutal de Carter acesta isi da sema de ceea ce a pierdut in viata. De ce s-au despartit? Pentru ca dorind sa se razbune, Carter ii aranjeaza acestuia o intalnire cu propria fiica ducindu-l in fata casei acesteia. Bineintels ca Edward nu vrea faca lucrul acesta, rupand lista si plecind nervos. “Tu mi-ai adus in fatza o  femeie usoara. Eu te aduc in fata propriei  fiice, sa te impaci cu ea” – pare fie mesajul lui Carter.

Dupa ce acesta moare, Edward mai are puncte de indeplinit din lista lor. Si atunci merge la fata lui si discuta cu ea. Un alt moment frumos acolo. Pe lista lor, la inceput, Edward a pus :” sa sarute cea mai frumoasa fata din lume”…probabil ca toti va ganditi de ce si ce-ar fi insemnat asta…ei bine, dupa ce o vede pe fata lui si mai ales pe nepoata sa, Edward, cu ochii umezi o saruta, bifand punctul respectiv; saruntandu-si nepoata, de existenta careia nu stia, el saruta cea mai frumoasa fata din lume.

Finalul filmului pune in fata perspectiva nepasatoare despre Dumnezeu a lui Edward cu perspectiva unei credinte simple si ferme in Dumnezeu pe care Carter a promovat-o.

The Bucket List, nu e un film crestin, dar e un film care vorbeste despre moarte si viata in termeni apropiati vremii noastre , un film care provoaca la reflectie personala si care atinge citeva dintre intrebarile esentiale ale vietii.

Ce-am mai invatat din filmul asta? Nu trebuie sa fii bogat pentru a te bucura de viata. Nu trebuie sa ai multi  bani pentru a implini punctele aflate pe lista ta.

Sotiilor, daca vrei sa-i vedeti pe barbatii vostrii cu ochii umezi mergeti cu ei la “The Bucket List”. Pentru ca vorba lui Holograf “Si baietii pling cateodata…”

Leave a Reply