evanghelia pentru oameni ocupati / mix-media / saritura in-naltime / terra media

cei 12 apostoli de la Hollywood

hollywood.jpgHollywood. Nume blamat si apreciat. Balciul desertaciunii pentru unii, cetatea pierzarii pentru altii, locul in care visele capata valoare cinematografica este si locul in care sub diferite forme crestinismul este promovat. Regizori, actori, masinisti, scriitori, oameni care lucreaza in recuzita, toti inteleg ca rostul luminii este sa lumineze in intuneric nu sa stea linistita sub obroc, in izolare.
Aparuta si anul trecut, Belief net a reiterat recent o lista a celor mai influente personalitati artistice de la Hollywood care promoveaza valorile crestinismului. Toti acestia isi manifesta intr-o forma subtila sau explicita credinta lor. De acea i-am vazut intr-un fel ca cei 12 apostoli de la Hollywood.

1. Mel Gibson.
Dincolo de orice – arestat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, afirmatii impotriva evreilor, pelicule cinematografice destul de dure, etc – Mel Gibson conduce inca in topul personalitatilor artistice care promoveaza crestinismul. Filmul sau “Passion of the Christ” a schimbat intelesul hollywoodian cu privire la credinta crestina. Si chiar pelicula “Apocalypto” chiar daca prezinta civilizatia maya este vazuta de multi drept o alegorie crestina.2. Denzel Washington
M-a suprins anul acesta prin implicare sa in proiectul “The Bible Experience,” un proiect de lecturare a Bibliei la care participa peste 200 de artisiti afro-americani. Impreuna cu sotia sa, Pauletta, citeste Cartea Cantarilor. A 2006 Barna Research Group a fost primul care a atras atentia in 2006 asupra profilului crestin al lui Denzel. Fiul unui pastor penticostal el a donat recent $2.5 millioane doalari bisericii la care merge, West Angeles Church of God in Christ. Despre proiectul “Bible Experience” a auzit in parcarea bisericii. “Trebuie sa fac asta” a zis el atunci lui Robi Reed.
3. Patricia Heaton.
Cunoscuta pentru rolul sau din “Everybody Loves Raymond”. In urma prestatiei de acolo a castigat doua premii Emmy. Dincolo de ecran nu se rusineaza sa-si afirme convingerile crestine. Nascuta intr-o familie catolica merge in prezent in cadrul unei biserici presbiteriene. Este deasemena apreciata pentru impliarea sa in campaniile anti-avrot. Am vazut-o recent in dvd-ului “Thou Shalt Laugh”. Funny!

Tyler Perry
A surprins Hollywood-ul cu prestatia sa din “Diary of a Mad Black Woman”. E de urmarit si in “Why did I get married”; rolul sau ii poate pune pe ganduri pe barbati.

Ralph Winter

Cunoscut producator al trilogiei “X-Men”, “Planeta maimutelor”, Cei 4 fantastici”. Deasemena a produs “Left Behind,” “Thr3e,” si “The Visitation”

Angela Bassett

Cunsocuta pentru roluri precum Rosa Parks, Betty Shabazz (sotia lui Malcolm X), Angela este vocea Esterei din proiectul audio “The Bible Experience.” Angela Bassett a fost premiata cu Golden Globe si a fost nominalizata la Oscar. Bassett merge de multa vreme in aceiasi biserica cu Denzel W. West Angeles Church of God in Christ.
Martin Sheen

Cunoscut pentru activismul sau politic liberal, Martin Sheen, este un catholic care si-a luat numele de scena in cinstea cunoscutului teolog catholic, Fulton J. Sheen. Departat o vreme de biserica el s-a intors dupa ce a trecut printr-o grava criza de sanatate in timpul filmarilor la “Apocalypse Now.”
Martha Williamson

Cunoscuta pentru producerea seriei “Touched by an Angel,” Martha Williamson nu s-a sfiit sa declare ca Dumnezeu este adevaratul producator al peliculelor la care a participat. “Totul e facut ca sa-l onoreze pe El” – a spus ea.

Kristin Chenoweth

Carierea ei artistica a inceput pe Broadway jucand in “Wicked”, “The West Wing,” “Kristin”. Apoi a aparut in pelicule precum “The Pink Panther,” “RV,” “Bewitched”. Este prezenta in cadrul conferintelor Women of Faith, ca vorbitor motivational si a lansat recent albumul musical “As I Am.” ”
Philip Anschutz

Ce cauta aici multimilionarul afacerist de petrol si codetinator a mai multor echipe sportive? Merita pentru implicaea sa financiara in proiecte cinematografice precum “Ray” sau “The Chronicles of Narnia.”
Howard Kazanjia

A produs doua filme de succes “Raiders of the Lost Ark” si “Return Of The Jedi”. A lucrat ca asistent al legendarului Alfred Hitchcock apoi cu Clint Eastwood si Francis Ford Coppola. Dupa aceea il gasim in productii precum “The Rookie,” cu Clint Eastwood, “Demolition Man,” cu Sylvester Stallone si Wesley Snipes, sau “The Bridge of San Luis Rey,” cu Robert De Niro.

Scott Derrickson

Scott Derrickson va aparea in atentie cu un proiect in desfasurare. “Paradise Lost” o ecranizare dupa cunoscutul poem al lui Milton. Cunoscut si pentru contributiile in filme cu tenta horror “The Exorcism of Emily Rose” si “Hellraiser: Inferno.”

1 Comment

Leave a Reply