mix-media / saritura in-naltime / shui

pastorii sunt constanti…ca numar !

Unul din lucurile cheie in sociologia religiei este indicatorul care arata cand anumite grupuri, tari, au fost mai mult sau mai putin religioase. Cand numarul religiozitatii scade atunci factorul sustinerii teoriilor seculare creste. Daca grupurile sau comunitatile umane sunt mai religioase, asta va insemna un suport mai mic pentru teoriile alegerilor rationale (care se leaga si de libertatea religioasa).

Am vazut graficul de mai jos recent si am ramas surprins de cateva detalii. Graficul ilustreaza numarul de pastori angajati la 10,000 de locuitori in SUA incepand din anul 1850. Datele au fost colectate de Iannaccone care a avut acces la US Census and Bureau of Labor Statistics.

pastorsovertime.png

SUA a avut mereu aproximativ 1.2 pastori la mia de locuitori. De-alungul vremurilor indicele a ramas oarecum constant, stabilitatea fiind incomoda pentru seculari si adeptii teoriilor rationaliste.

Acum, graficul asta mie imi mai ridica o intrebare…toata lumea vorbeste despre cum dispare crestinismul din SUA. Dar numarul pastorilor ramane oarecum constant…hmmm…asta ce insemana?

Leave a Reply