mix-media / shui / terra media

a murit Ben Hur…

ch.jpgba nu, a murit Moise…aaaa ba nu, a murit Cidul…si parca si…E intersant cum mintea si poate simtirea noastra reactioneaza in sensul acceptari faptului ca o data cu disparita actorului care a marcat prin rolul sau imaginatia noastra spre a intelege anumite caractere istorice sau contemporane, simtim cum parca personajul in sine a disparut.

Charlton Heston a murit la 84 de ani.  Mi s-a parut a fi un actor inegal. Uneori prea dulce, alteori prea lemnos. Poate fi destul de usor localizat in memorie pentru rolurile din Cele 10 porunci, El Cid, Planeta Maimutelor, Soylent Green sau Ben Hur. Prestatia din Ben Hur ii aduce si Oscarul ravnit de fiecare actor. In anii ’90 a devenit cunoscut datorita modului in care s-a implicat in sustinerea si promovarea National Rifle Association in America. In 2002 a fost diagnosticat cu boala Alzheimer. 
Dispatia sa aduce din nou lasa in discutie modul in care Hollywood influenteaza si formeaza perceptia despre viata, despre om, despre bun si rau.

Intr-o anumit sens moartea lui Charlton Heston insemana trecerea unei perioade. Daca ar fi sa compari starurile de azi ale cinematografiei cu starurile de ieri diferentele intre prototiprile feminine si masculine sunt insemnate.

In randul monstrilor sacrii ai cinematografiei care au parasit aceasta lume marcand prin prestatia si prezenta lor universul cultural al micului si marelui ecran pot fi enumerati fara ezitari : Humphrey Bogart, Richard Burton, James Cagney, Gary Cooper, Clark Gable, Errol Flynn, Cary Grant, Burt Lancaster, Steve McQueen, Robert Mitchum, Gregory Peck, John Wayne si acum Charleston Heston.

Mai sunt inca cu noi din aceea teribila generatie doar cativa: Kirk Douglas, Clint Eastwood, James Garner, Paul Newman, sau Sean Connery.

Incearca sa compari aceste nume cu Tom Cruise, Brad Pitt, Justin Timberlake, Heath Ledger, Orlando Bloom, sau Ryan Phillippe si vei vedea diferenta. Daca ar fi sa te gandesti l aactori de astazi care pot proiecta masculinitatea secolului trecut ai putea sa te gandesti fie la Russell Crowe sau la Dennis Haysbert (in special pentru rolurile sale din seriale TV)

Urmarind acelasi sablon al feminitatii secolului trecut pe partea actitelor putem gasi: Mary Astor, Joan Crawford, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Eva Gardner, Rita Hayworth, Lena Horne, Deborah Kerr, Hedy Lamarr, Sophia Loren, Merle Oberon, Maureen O’Hara, Irene Papas, Simone Signoret, Barbara Stanwyck, si Elizabeth Taylor.

Compara aceasta lista cu modele actuale precum Angelina Jolie sau Jennifer Aniston. Cam multe diferente nu?

Multe din starurile de astazi arata precum elevii de la liceu. Si asta este treaba Hollywood-ului de a redefini masculinitatea si feminitatea. Accentul pus pe adolescentizarea profilurilor masculin si feminin duce mai mult la confuzie si nu la intinerire.

Asta nu are insa nimic de a face cu prestatia actoriceasca. Nu poti spune ca cei trecuti au fost mai actori decat cei prezenti. Doar poate mai naturali si mai convingatori.

Exista o schimbare in modul cum Hollywood prezinta genurile umane. Si aceasta schimbare este promovata in general in cultura.

Si toate acestea pentru ce?…

2 Comments

  1. Am ajuns la acest blog click-ind pe articolele citite de Doru Pope – pe site-ul dumnealui. M-a frapat titlul articolului, pentru ca si eu tot pe acesta l-am gandit in ziua de 6.03 la moartea lui Charlton Heston :) frumoasa coincidenta.
    As vrea vin cu o completare, daca-mi dati voie: mai exista o generatie de staruri, de adevarati artisti. Sunt ceva mai tineri decat monstri sacri dar cu nimic – cred eu – mai prejos: Robert de Niro, Dustin Hoffman, Al Pacino respectiv Meryl Streep, Glen Close, Julie Andrews… ca sa mentionez doar cate trei din aceasta generatie de mijloc, ca varsta.

  2. Hi Violeta,
    Asa cum spui exista si alti actori care au o reputatie solida si varsta in jur de 50.(cei mentionati de tine ma fac intotdeauna sa ma uit la un film in care joaca…)
    Acestia par pentru mine generatia de mijloc, care asigura intr-un fel tranzitia spre ceea ce este.
    interesant(pt. mine) si modul in care ai ajuns pe blog…

Leave a Reply