mix-media / saritura in-naltime / shui

un Papa la New York

pope2.jpgAstazi incepe vizita Suveranului Pontif pe pamant American. Evenimentul in sine nu anima prea mult viata religioasa amwericana intrucat Papa Benedict nu a incercat pana acum sa castige inima evalviosilor americani. Asa cum se spune si in ultimul numar al Newsweek, catolicii americani nu sunt foarte incantati de eveniment. De ce? Simplu. Biserica trece printr-o criza puternica evidentiata de scandalurile sexuale – pedofilie – in care au fost implicati preoti catolici.

Alti crestini americani romano-catolici se gandesc intr-un fel ca “liderul de la Vatican va vedea si el cat de dificil este sa fii catholic in aceasta lume imperfecta si haotica”.
Marea majoritate a catolicilor americani nu sunt naivi. Ei nu cred ca Benedict va supra incarca invatatura Bisericii adoptand pozitii noi in privinta controlului nasterilor, ordinarea femeilor sau celibatul preotilor. Ceea ce isi doresc cei mai multi este unitatea bisericii asa cum a fost promisa la inceputul mandatului papal (de fapt un deziderat continuu al oricarui conducator religios).
Potrivit titlului folosit pentru prima data de Papa Grigorie cel Mare (590-604) Conducatorul de la Vatican este “slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu”. Biserica Romano-Catolica a recunoscut de-a lungul istoriei, 265 de astfel de slujitori care au ocupat scaunul papal. Asa cum se exprima unul din cei mai batrani cardinali de la Roma, “Dumnezeu a fost foarte dragut cu noi; n-am mai avut un Papa vicious in ultimii 500 de ani”. In perspectiva dialogului cu lumea musulmana, Benedict poate marca istoria catolicismului contemporan.
Ramane de vazut care vor fi ecourile primei vizite a Papei Benedict in SUA.

aici un comentariu AP gazduit de Newsweek

Leave a Reply