saritura in-naltime / terra media

vorbitu’n limbi tot la Agape Church

1.jpgEra si normal…daca saptamana trecuta au fost semne si minuni in biserica acum trebuia sa vina si partea cu vorbitul in limbi.
Dupa o sesiune de inchinare pregatita in limba engleza de tinerii bisericii, intalnirea a continuat cu prezentarea invitatiilor serii, familia Martins. Ei sunt o familie de misionari canadieni care au stat o vreme indelungata in Ciad.

Particularitatea misiunii lor a fost modul in care au ales sa-l slujeasca pe Dumnezeu. Pentru a spune si pentru a fii inteles ai nevoie de un limbaj de comunicare. Cnad acesta este oral, prezinta anumite deficinete si trebuie standardizat intr-o forma scrisa. Dar ce te faci daca zona in care mergi nu exista asa ceva? Particularitatea slujirii lor in Ciad a fost data de aceasta dimensiune si nevoie profound umana. Aceea de a comunica. Si nu oricum compunand un alfabet scris pentru locuitorii din Sokoro.

Ciadul, fosta colonie franceza a adoptat in cele mai multe regiuni ale ei si limba araba. Bineinteles ca o data cu aceasta limba a partruns foarte usor intr-un system religios animist si islamismul.

Crestinii sunt minoritari in aceasta tara iar scrierile Bibliei, traduse in diferite limbi presente in triburile din Ciad, sunt foarte rare. In Ciad sunt peste 130 de limbi in cele mai multe dintree ele din lipsa existentei alfabetului si a unui sistem de scriere fiind foarte grea transmiterea invataturii crestine.

Dupa perioada de 10 ani petrecuta in Sokoro, “the Martins” a lasat in urma un mod inteligibil de scriere si traducere care va putea fi folosit in toate domeniiel care alcatuiesc viata de fiecare zi a populatiei dn acea regiune.

2.jpgS-au intors in Canada in urma cu 3 ani. Continua sa lucreze ca parteneri Wicliffe International aistand si pregatind programe destinate celro care merg in diferite locuri ale lumii pentru a-I ajuta pe oameni sa aiba propriul lor limbaj de comunicare scris.

Leave a Reply