mix-media / terra media

Israel-Europa

i60.jpgAm putut sa frunzareasc zilele trecute cateva reviste de relatii internationale in care am observat mai mutle detalii puse pe piata de Global Research in International Affairs. Aici am aflat faptul ca relatiile dintre Israel si Europa ating in perioada aceasta un varf pozitiv. Antisemintismul nu s-a evidential in ultima periaoda mai mult in Europa decat in alte parti ale lumii. Situatia prezenta este cea mai buna din anul 2000 pana in present cand imediat dupa ruperea tratatului de pace si a esecurilor diplomatice, multe elite politice europene grabindu-se sa acuze pe nedrept Israelul.In present guvernele a patru forte principale in Europa – Franta, Germania, Italia si Marea Britanie sunt favorabile demersurilor si politicii israeliene. In special primele 3. In Franta dupa caderea regimului condus de Jacques Chirac a venit perioada “inflacaratului” Nicholas Sarkozy. Germania condusa de Angela Merkel, revenirea la putere in Italia a lui Silvio Berlusconi si chiar transizia de la periaoda lui Tony Blair la cea a lui Gordon Brown in Anglia, toate aceste elemente se incadraza intr-un val favorabil Israelului.
Cea mai clara schimbare se intampla la nivelul Frantei cand tot acest front proIsrael vine dupa o periaoda rece inceputa in 1967 de presedintele Charles de Gaulle care a rupt al aceea vreme relatiile cu Israel.
Italia si regimul lui Berlusconi este explicit proIsrael dupa ce predecesorii sai – in special fostul ministru de externe Italian – aveau simpatii pro Hamas si Hizballah.
Vizita recenta in Israel a cancelarului Merkel a demonstrat si intarit puternica sustinere din partea Germaniei de care se bucura Israel, in pofida a aceea ce se mentiona recent intr-un sondaj: 53 % din cetatenii Germanie nu sunt de accord cu sustinerea unei realtii speciale si bune cu Israelul.
Pe front economic legaturile sunt de asemena foarte avantajoase. 33% din exportul israelian si 75% din agricultura Israelului iau drumul Europei. O noua intelegere semnta cu Uniunea Europeana se pare ca va dubla nivelul alimentelor si bauturilor provenite din Israel.
La nivel militar, alianta NATO, care cuprinde mai multe state europne pritre membrii sai, are deasemena un nivel ridicat de cooperare cu structuri militare israeliene.

In tot acest peisaj nu pot fi ignorate anumite accente promovate de varfuri ale culturii si miscarii intelectuale europene – in special din Marea Britanie, Franta, Norvegia, Suedia, Belgia si Olanda – care se lasa seduse de accentuarea eronata a conceptului de umanism si propaga o idée confuza si innegrita despre Israel.
O parte a campaniilor voalalte sau exlicite anti-Israel sunt legate si de valul de antisimpatie impotriva SUA, cei care promoveaza nemultumiri, critici si acuze l aadresa unui stat(fie Israel , fie SUA) antrenand de fapt un cor dublu de reactii contrare.
Unul din lucurile care pot fi remarcate la aceasta a 60 aniversare a statului Israel sunt per ansamblu relatiile bune Israel-Europa.

Leave a Reply