saritura in-naltime

literatura cu ochiul umflat…

eram pustiulica si nu stiam de ei la vremea aia…ma ocupam mai mult cu Emil Garleanu, Petre Ispirescu, ceva coelctii de basme internationale…In 1976 cei doi au scris nu doar literatura…au ajutat si la scrietea unor povesti de can-can. Citind recent ceva prin Times am dat si de ceea ce am putea numi “Teribila Poveste a ochiului negru”.

E posibil ca doi cunoscuti boieri ai timpurilor moderne din literatura universala, castigatorul de Nobel, Gabriel García Márquez, si prietenul sau de literatura latino-americana, Mario Vargas Llosa, sa nu-si fi vorbit pentru o lunga vreme.

Misterul este partial deslusit dar exsita inca loc unor alte povesti. Totul a fost readus in atentie de aparitia in publicatia mexicana La Jornada a unei fotografii surpinsa de Rodrigo Moya, un prieten al lui Marquez, in care acest apare surazand cu ochiul umflat. Cel care l-a ajutat la machiaj a fost Llosa. Pricina?…kestii latine dom’le…femeile…

Fotografia datata in 1976, pare sa fie un secret bine pastrat din viata celor 2 autori. Moya a ales sa faca cunoscuta povestea dupa 30 de ani, chiar in perioada in care García Marquez primeste felicitari pentru cei 80 de ani de viata.

Potrivit istorisirii lui Moya, in 1976 mai multi artisti si intelectuali Latino Americani s-au intalnit in Mexico City cu ocazia uneio premiere de film. Filmul “La Odisea” de Los Andes nu a mai putut fi prezentat din cauza proiectorului caer a luat foc. In timpul evacuarii salii, columbianul García Márquez s-a dus sa-l imbratiseze pe prietenul sau peruanul Vargas Llosa. “Mario!” a spus acesta dupa care a primit o lovitura care l-a doborat la pamant si i-a dat dupa aceea culoarea negru natural in jurul ochiului stang.

“Cum indraznesti sa vii si sa ma saluti dupa ce-ai facut cu Patricia in Barcelona!” ar fi strigat Vargas Llosa, referindu-se la sotia sa.

La doua zile distanta, dupa ce García Marquez si-a mai revenit, Moya i-a facut aceasta fotografie.

Disputa intre cei doi scriitori este mult mai colorata decat ne-am inchipui. Cei doi au fost prieteni apropiati – atat de mult incat García Márquez este nasul celui de-al doilea copil al lui Vargas Llosa, Gabriel.

Dupa disputa din 1976 relatia celor doi a luat o intorsatura radicala.

García Marquez s-a lipit de principiile stangii politice devenind un prieten bun cu liderul cubanez Fidel Castro. Vargas Llosa a devenit un ardent admirator al premierului englez Margaret Thatcher, cadnidand pentru presedentia Peru din partea partidului de dreapta. A fost in acelasi timp unul din cei mai consecventi critici ai guvernului condus de Castro.

IN derularea evenimentelor pare surprinzator prologul scris de Vargas Llosa cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la aparitia cunoscutei opera scrise de García Márquez, “100 de ani de singuratate”.Textul laudativ pare sa fi fost scris de Llosa inainte ca cei doi sa aiba probleme. Scriitorul peruan a spus ca ar fi dorit sa blocheze aparitia respectivului volum.

Fiind intrebat despre incidentul in care si-a tradat prietenul, Márquez nu avrut sa comenteze nimc. “Vrem sa lasam asta ca tema pentru biografiile noastre viitoare…”

Aniversarea celor 80 de ani pentru García Márquez a fost marcata de un maraton de citire a operelor sale in intraga lume vorbitoare de limba spaniola. Tot cu acest prilej guvernul Columbian a pornit recladirea casei sale parintesti.

Nu mai sunt pustiulica si stau acum si am gandesc: nu stiu daca mai apuc Toamna Patriarhului asa nu stiu daca sa aleg Dragoste ain timpul holerei sau 100 ani de singurate. As prefera totusi sa nu ma invart ca un General in labiritul sau. Pe de alta parte, daca tot vine Razboiul sfarsitului lumii, as prefera sa am Conversatii in catedrala si nu in Casa Verde si asta Pe timpul eroului ca sa stiu ca merg pe Drumul spre paradis.

fise de identitate

Gabriel García Márquez

Nascut: Martie 6, 1928

Locul de nastere: Aracataca, Colombia

A castigat premiul Romulo Gallegos in 1972 pentru One Hundred Years of Solitude si premiul Nobel pentru Literatura in 1982.

Cunsocut si pentru Love in the Time of Cholera (1985)

Mario Vargas Llosa

Nascut: March 28, 1936

Locul de nastere: Arequipa, Peru

A ajuns faimos datorita: The Time of the Hero

In 1990 candideaza fara success la presedentia Peru;

A castigat premiul Planeta in 1994 pentru “Death in the Andes

Leave a Reply