saritura in-naltime

offff…iar e dimineata…

Ieri dimineata…cand a sunat ceasul gandeam asa…”cum? Asa repede…off iar e dimineata si iar e luni…”

mi-am dat seama mai d emult ca nu sunt singurul caruia ii vin ganduri din astea…si ce mai stiu este ca  nu neaparat lenea este cea care ne impinge sa apasam butonul snooze…daca nu e lenea atunci ce este…?

Se tot vorbeste despre ceasul intern al corpului controlat de un nucleu supercaristmatic localizat undeva prin creierul. Nucleul acest este raspunzator de ritmul nostru biologic.

Jean Matheson, medic specialist in probleme de a sleep-disorders  in cadrul Beth Israel Medical Center din New York, spune recent despre nealinirea in aceiasi secventa de timp a ritmului natural presetat in corpurile noastre cu ritmul in care se desfasoara activitatile in viata noastra. Astfel oamenii care au probleme sa se scoale devreme si odihniti au cumva ceasul dat peste cap si ar trebui sa isi ajusteze ora de mers la culcare inaintea ajustarii celei la care te scoli.

Matheson a spus ca se poate ajusta ceasul ritmului biologic dar pretul este acesta: nu dormi mai mult dimineata in weekend. “Oamenii care dorm mai mult in weekned isi dau peste cap ceasul programat in timpul saptamanii. Ca sa te obisnuiesti sa te scoli mai devreme puneti ceasul sa sune cu 15 minute inainte de ora la care vrei sa te scoli. Si astfel in scurt timp nu vei mai avea probleme cu ceasul desteptarii…”

Expunerea la o lumina artificala este o alta cauza care afecteaza dereglarea ceasului nostru intern. Creierul este senzitiv la lumina si vizualizarea unor filme sau lucurul la computer pana cand adormi duce la o supra solicitare a creierului care este activ precum in timpul zilei…

Si daca tot o sa am probleme cu ajustarea ceasului intern, specailisti de la University of California – Irvine au descoperit si localizat recent amino acidul care potriveste ceasul intern. “Intr-o zi vom fi in stare sa luam un medicament care sa controleze ciclul nostru de somn” a spus profesorul in farmacologie Paolo Sassone-Corsi.

Pana atunci incerc cu cafea…

 

Leave a Reply