saritura in-naltime

mingea mai tare decat tancul…

Olimpiada a inceput diferit pentru Rusia /Georgia si restul lumii. Putin a vrut sa aiba focurile sale private de artificii, executate de Armata Rusa si nu de cea chineza. In timp ce lumea intreaga privea la circ, Georgia incepea sa planga. Georgienii n-au vazut jocurile de artificii la televizor le-au vazut la coltul strazii lor. In acele ore ma gandeam ca pentru echipa Rusiei, jocurile olimpice ale terorii continua in Georgia. Eram incurcat in ganduri si nu vroiam sa scriu despre asta…aveam un gust amar in inima…

Ce m-a facut sa ma schimb? Ieri am vazut ca pe tabelul confruntarilor sportive de la Beijing, Georgia si Rusia stateau din nou fata in fata. Cele 2 echipe porneau cu sanse egale intr-o confruntare care avea sa stabileasca cine merge mai departe in competita echipelor feminine de volei pe plaja. Plaja artificiala bineinteles din cadrul compelxului sportiv Chaoyang Park.

Cele doua tari au schimbat scena politica cu cea sportiva iar simbolismul confruntarii ofera publicului un surplus de adrenalina. Ca de altfel si jucatoarelor. Va deveni din nou realitate paradigma simbolica David-Goliath?

DA! Inca o data sportul a fost o platforma a revansei. A fost locul unde manevrele si aranjamentele din teatrul politico-militar n-au putut echipa spre victorie. Pentru ca asa-i-n sport…daca dai cu pumnul in masa nu castigi puncte.

Rusia a inceput meciul foarte bine si a luat avantaj castigand primul set. Dupa aceasta cele 2 jucatoare din Gerogia, Cristine Santanna si Andrezza Chagas, cunoscute de publicul Georgian ca “Saka” si “Rtvelo” (de fapt “Sakartvelo” vine de a cuvantul georgian care inseamna chiar “Georgia”) au preluat initiativa si au castigat urmatoarele 2 seturi adjudecandu-si meciul in fata rivalelor Natalia Uryadova si Alexandra Shiryaeva. Daca te uiti la nume si stii putin cum suna numele in Georgia poate vei fi surpins. Si ai si de ce pentru ca cele doua jucatoare care au reprezentat Georgia sunt din…Brazilia!!! Procesul de naturalizare a adus iata din nou castig de cauza.

Dupa meci bineinteles rusioicele au fost foarte deranjate si suparate …ba ca “au fost invinse de Brazilia si nu Georgia”…ba ca “Georgia e o tara asa mica si nu trebuie sa provoace la razboi Rusia”. Fetele din echipa Gerogiei au spus ca in conditiile politice in care s-a desfasurat meciul a existat o tensiune emotionala speciala.

“Nu vreau sa politizam aceste jocuri” a spus Santanna. “M-am luptat aici cu toata puterea mea. Am luptat pentru voi asa cum voi v-ati luptat acolo” a spus ea georgienilor. Simbolismul pare sa delireze din nou daca luam in considerare ca sotia presedintelui Georgian, Mikheil Saakashvili, este o fosta jucatoare de volei.

Cand William Morgan s-a gandit sa inventeze volei-ul nu stia ca se va ajunge si in astfel de situatii. In secolul trecut, cand sportul trecea prin perioada inventiilor, Morgan a combinat elelmente de basketball, tennis si handball intr-un joc destinat celor care mergeau prin parcuri. La acea vreme el l-a intitulat “mintonette”, dar i-a schimbat numele cand a vazut ca particpantii au inceput sa inalte mingea in sus si sa joace inainte si inapoi in terenul unei singure echipe.

Universitatea YMCA din Holyoke a promovat acest sport peste tot in lume, in special in Asia. Prima competiei de volei in Canada a avut loc in 1920. La fel ca si in alte probele sportive, si in cazul voleiului, femeilor nu le era permis sa joace in competitii organizate oficial. Motivatia era de ordin medical. Datorita fatului ca participantii sareau in sus de foarte mult ori medicii au concluzionat ca aceste miscari afecteaza organele reproductive ale femelilor si au recomandat ca acestea sa nu practice respectivul sport…hmmm…cate s-au schimbat si prin medicina asta…

Primul campionat mondial de volei feminin a aparut abia in 1952 iar in 1964 a ajuns disciplina olimpica.

Cert este faptul ca rusilor nu le priesc invaziile armate in timpul Olimpiadelor. Istoria – ce ne-am face fara ea – releva faptul ca Rusia nu e la prima patanie de acest fel. Anul 1956 este cunoscut ca anul invaziei rusesti in Ungaria. Putini isi mai aduc aminte sau cunosc faptul ca Rusia si Ungaria s-au intalnit in Bazinul Olimpic de la Melbourne in cadrul Jocurilor Olimpice desfasurte in acelasi an(octombrie –noiembrie). In timp ce tancurile sovietice distrugeau Budapesta, echipa de polo a Ungariei zdrobea URSS-ul. Acel meci ramne cunsocut drept cel mai sangeros meci de polo din istorie si este subiectul unui film nou aparut. “Children of Glory”/ “Szabadság, szerelem” prezinta drama din bazinul de polo de la Melboune. Este unul din filmele pe care as vrea sa le vad in weekend-ul urmator.

Acum sper sa nu le treaca prin cap romanilor ca daca vrem sa-i batem pe rusi la ceva, sa-i zgandarim sa ne invadeze putin…ca iar stam pe “bara”(banca de rezerve a) istoriei vre-o 60 de ani…

Leave a Reply