saritura in-naltime

disciplinele spirituale – studiul

mesaj in trecere….

In parcurgerea disciplinelor spirituale noi ne-am angajat intr-un drum sau intr-o perioada pe care sau in care scriem si vorbim despre Cuvantul lui Dumnezeu.

In Rom. 12:2 (Sã nu vã potriviþi chipului veacului acestuia, ci sã vã prefaceþi, prin înoirea minþii voastre, ca sã puteþi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bunã, plãcutã ºi desãvârºitã) apostolul Pavel spune ca noi suntem transformati prin innoirea mintii noastre…si asta iinseamana ca procesul de gandire inlatura doar simpla copiere a unui comportament…

Studierea Biblei este un vehicul important prin care mintile noastre sunt improspatate, fixate, pozitionate asupr aunor lucuri care sunt importante dpv al lui Dumnezeu.Putem intelege Harul lui Dumnezeu care atinge adanc inima, mintea si sufletul nostru.

Isus spune in Ioan 8.32: Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi” Fara adevar nu esti liber. Si acest principiu se aplica nu doar Sripturii ci oricarui alt domeniu…biologie, matematica, stiinte.

Care este timpul tau favorit in zi? Cand te simti cel mai activ, viu si capabil?

In 1 Tim. 4:7 citim, “ Fereºte-te de basmele lumeºti ºi bãbeºti. Cautã sã fii evlavios.”

Inafara Biblei care alta carte, communicator, predicator a avut, are un impct asupra viatii tale spirituale?

In Vechiul Testament israelitii erau instruiti sa scrie legiel pe portiel si usiorii usilor 

Deuteronomy 11:18  Puneti-vã, deci, în inimã si în suflet aceste cuvinte pe care vi le spun. Sa le legati ca un semn de aducere aminte pe mâinile voastre, ºi sã fie ca niºte fruntarii între ochii vostri. ” (Deut. 11:18).

Astazi nu prea mai practicam asa ceva…avem bamper stikere si asta arata nivelul studiului biblic…

Traim dezorganizat, hectic, vieti agglomerate si uneori contorsionate care ne imping in varii directii. Cum putem noi sa ne incurajam la studiu biblic.

Repere saptamanale:

1. Invitatia/provocarea pentru a studia – Prov. 1:1-9: 23:12, 23.

2. Sursa adevarului – Iacov 1:5; Evrei 4:11-13; 2 Tim. 3:16-17.

3. Ce sa studiem – Filimon 4: 8-9; Col. 3:1-17.

4. Valoare studiului – Luca 10:38-42.

5. Studiul Activ – Ezra 7:10; Iacov 1:19-25.

Pasaje care evidentiaza importanta studiului

“Caci Ezra îsi pusese inima sa adânceasca si sa împlineasca Legea Domnului, si sa învete pe oameni în mijlocul lui Israel legile si poruncile..” (Ezra 7:10)

“Ajuta-ma sa inteleg si sa invat porunciel tale” (Psalm 119:73)

“Da înteleptului, si se va face si mai întelept; învata pe cel neprihanit, si va învata si mai mult!.” (Proverbs 9:9)

“Înteleptii pastreaza stiinta, dar gura nebunului este o pieire apropiata..” (Proverbs 10:14)

“Deschide-ti inima la învatatura, si urechile la cuvintele cunostiintei..” (Proverbs 23:12)

“Femeia sa învete în tacere, cu toata supunerea” (1 Timothy 2:11)

“Cauta sa te înfatisezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrator care n-are de ce sa-i fie rusine, si care împarte drept Cuvântul adevarului..” (2 Timothy 2:15)

“Când vei veni, adu-mi mantaua pe care am lasat-o în Troa la Carp, si cartile, mai ales pe cele de piele.” (2 Timothy 4:13)

Pasi pentru Studierea Bibliei

 

1. Citeste textul
Nu doar o data, cites-te-l de cateva ori.
Cam de 10 ori inainte de incep sa-l studiezi. Si citeste-l in acelasi fel in care este scris. De ce pentru a vedea, a mirosi si a gusta ceea ce contine textul acela.

 

2. Pune intrebari la text
Ia o foiae alba de hartie si scrie fiecare intrebare care iti trece prin minte in timp ce citesti pentru a zecea ora. Intreaba-te despe orice, nume, locuri, verbe, orice…Cand pui aceste intrebari nut e ingrijora de raspuns…tu doar evidentiaza ce e de intrebat.

 

3. Invata textul
Pentru ca ai acum ceva intrebari foloseste niste unelte pentru a le sfarama. Avem acces la dictionare biblice, studii ale cuvintelor, enciclopedii sau chiar comentarii.

 

4. Gaseste idea principala.
Axeaza-te pe o singura idée. Cand parcurgi pasajul trebuie sa te gandesti si la timp. Gaseste idea si la-so sa apara in mintea ta. Daca cineva te trezeste la 3 diminieata sa o poti spune. Incearca sa o spui simpla sa fie usor de memorat.

 

5. Aplica personal textul.
Aici este punctual in care ceea ce a reisit pana acum din text poti vedea cum se aplica la viata ta. “ Ce inseamna asta pentru mine?” In felul acesta tu vezi ce e nevoei sa faci personal cu textul inaite de arecomanda altora.

 

6. Construieste o schita.
S-au adunat ceva informatii. INtrebariel poate au devenit acum puncte. In jurul ideii principale contruieste elgatur aintre pasajele textului.

 

7. Foloseste schita pentru a-I ajuta pe altii sa aplice textul la viata lor.

Ilustreaza, verbalizeaza, aduna elemnte de interes in jurul schitei. Si ajuta prin experienta ta la interaciunea altora cu textul.

 

Leave a Reply