saritura in-naltime

capra cu trei nurori…

mi-am adus aminte sa zambesc si de fapt am ras din nou cu pofta…ce ne-am face fara amintiri…daca textul iti pare cunoscut, e prilej sa-ti aduci aminte de el; daca e nou, serveste-l ca o noutate…

 

basm creangacist in cheie postmoderna

 

 

“A fost o data (cel mult de doua ori !) o capra care avea trei iezi patrupezi, unul mai cucuiat decat celalalt… Si-asa de grabnici la maritis si neascultatori de parinti ce erau, ca repede isi procopsira muma cu nurori, una si-una… Primele doua erau grase, proaste si mari mancatoare de dulciuri, ceea ce le expunea la diabet, noroc ca erau tinere… A treia nu era nici grasa, nici nu poftea de dulce… ba chiar era blonda si frumoasa, drept pentru care Lupul cel vecin o indragi si se duse la casa soacrei cu trei capre (unde nea Alecu-nea Alecu tundea oaia si barbeque !).

Pe drum, se intalni cu Cosanzeana, care mergea sa-i duca bunicii de-ale gurii : pateu Campofrio, salam sasesc si… o placa nou-nouta !  Fapt care-l mira si pe el mai tarziu, Lupul o ignora total pe Cosanzeana…

Si cum mergea el asa prin padure, deodata dadu ochii cu perechea finalista la Campionatul de dans sincron – perechi smucite : Fat-Frumos, alias FF, si Zmeul luptau pentru medalia de jaratec – Fat-Frumos dadea cu Zmeul de pamant, si invers: zmeul dadea cu pamant in FF (sau pamantul deadea cu Zmeul in Fat-Frumos…???). Se luptara ei ce se luptara din zori de zi pana in zori de seara si-nca un ceas, conform orei de iarna…  si deodata Zmeul il vari pe Fat-Frumos in pamantul natal pana la jambiere, apoi pan’ la tatuaje, apoi pan’ la pupatoare si pe cand se pregatea sa-i reteze gatlegaul cu palosul, aparu vanatorul – care impusca din confuzie lupul, care facea galerie… Avand din nastere naturelul simtitor, Zmeul isi zise deodata : Da’ de fapt ce-am eu cu baiatul asta ?!… si parasi locul faptei, incaleca pe cal si ajunse la casa caprei…

Aici, cele doua nurori grase rontaiau napolitane JOE, iar nora cea mica pusese de placinta in gradina cu Praslea cel Voinic si merele de aur. Nurorile cand il vazura pe Zmeu, il lasara pe JOE si se repezira la Zmeu, pasa-mi-te fiind el chipes si bine facut (adica beat !). Degeaba incerca sa fuga biata dihanie!

Vanatorul, care era seful ocolului silvic, dadea ocol – ca de obicei – pe la casele oamenilor cu pusca intr-o mana si cu chitantierul in cealalta. Vazand Zmeul la capre (sau invers), vanatorul duse pusca la ochi dar o duse invers, si cat ai zice peste (proaspat si gustos, usor de preparat, il gasiti la toate magazinele specializate) ramase chior de un ochi… si-a zis mersi, c-a scapat usor !

Iar cei trei iezi cucuiezi, copiii soacrei sotiilor lor, iar nu ascultara de sfatul mamei si deschisera usa, crezand ca in sfarsit nurorile respectivei si-au adus aminte de ei – dar de unde :  era Fat-Frumos, care puse mana pe cei doi mai apropiati si le vandu pieile la un colectionar de pene… Mai norocos (ca-n povestea de baza !), al treilea scapa ieftin, fiind intalnit si adoptat de bunica intre timp vindecata…

Ramasa de izbeliste si neconsolata de nimeni, nora cea mica, fiind copil din flori, se casatori cu directorul gradinii botanice. Cele doua nurori grase se casatorira la randul lor cu doi, la un spital unde director era Praslea cel voinic, iar lideri sindicali  – merele de aur.

Lupul s-a angajat trompetist de manele in localul amplasat ilegal si condus la fel de FF, care traia taind frunze la… lup. Iar Verde +mparat n-a avut nimic impotriva pana intr-o zi cand ii spuse lui Fat-Frumos : Feciorule, du-te si gaseste-mi fata, si a ta va fi, plus ½ din imparatie, buletin de cetate, scutire de plata impozitului pe venitul global si spor de vechime la stabilirea pensiei.

Cand auzi zisele si spusele astea ademenitoare (mai ales ca fiica imparatului, Cosinzeana, castigase si concursul de frumusete Miss Troia, faza pe domeniul public), FF incaleca iute pe primul venit… global (pardon, martoaga) si cat ai spune acetildimetilfenilbutazona (aspirina smechera) o si tuli  in cautarea fetei… care pasa-mi-te se afla la vila Zmeului, rapita de acesta.

Merse el (FF) cat merse, tropa-trop si iarasi trop, cand la trap cand la galop, pana ajunse la casoiul cu pricina, aflat in mijlocul unei paduri intunecoase, plina de patrimoniu si rezervatie naturala. Batu la poarta cu buzduganul de otel (de import, nu de Galati) si iesi… mama Zmeului, care ii zbiera tandru din turn: Smechere, la ora asta se pastreaza linistea, e interzis batutul covoarelor, lalaitul in casa scarilor si parcarea masinii – amenda-i de la 100.000 la cinci ani puscarie !

Aflat prin preajma, gradinarul Zmeului se apleca spre FF si-i zise stropindu-l complice: Cosanzeana e-n turnul 2 la G6 !

Credul si neinfricat, Feciorul merse la locul indicat si atata starui prin diferite strigate, ca fata iesi in turn… FF o insfaca iute, cat ai spune A de doua ori si pe-aici ti-e drumul (conform sagetilor indicatoare). Cosanzeana nimic nu zicea numai radea pe sub mustati (ale lui), iar feciorul se vedea deja tanar pensionar, cu proprietate personala, intabulare in regula si-o droaie de mostenitori.

Pe cand credea ca a scapat il ajunse din urma un huruit, un duduit, un marait, un greul pamantului, ce mai Zmeul – sosea mai amenintator ca un destin implacabil, ca un intercity prin halta, ca un nor anticiclonic, ca… sa nu mai vorbim de palosul pe care abia-l taraia dupa el… ba chiar Zmeul puse in functiune si aruncatorul de flacari din dotare, plati din mers amenda pentru foc deschis in padure, si aproape ca-i ajunse pe cei doi  – dar FF arunca intre ei un lac mare si adancos, rase o padure de pe suprafata pamantului, zvarli niste stanci asupra lui… si tocmai cand ajunsese aproape de castelul lui Verde +mparat, Zmeul il ajunse si-i trase o sfanta de bataie, de-l baga in pamant, intai pana la (deja stiti povestea… gleznisoare, tatuaje, etc.) si la sfarsit pana in nucleul pamantului, la temperaturi mari.

Fornaind de placere, Zmeul o prelua pe  Cosanzeana care ii multumi frumos c-a scapat-o de FF. Acesta, dupa ce rase un Red Bull, se intoarse amarat la imparat, care il primi la poarta castelului si ii spuse: Feciorule, bucura-te ca nu poruncesc sa-ti steie picioarele unde-ti sta capul, fiindca ai vrut sa strici o casnicie fericita, ai provocat inundatii, ai umblat la patrimoniul forestier si ai facut galagie intre orele 14-17. Pleaca!

… Ceea ce FF si facu…  si cum mergea el asa, o intalni pe Sf. Vineri colt cu Grivitei si aceasta ii spuse s-o caute pe Sf. Sambata, dar repede c-avea zi scurta. Aceasta i-o prezenta pe capra ramasa orfana si deposedata de iezi si de nurori conform unor decizii abuzive ale Comisiei Nationale de adoptii… In vazul lumii, capra se dadu de trei ori peste cap (triplu Axell si Tsukahara) si se prefacu intr-o fata pe cinste, precum Katarina Witt si Nadia Comaneci la un loc… ca sa nu ramana mai prejos, FF se dete si el de trei ori peste cap… si ameti ingrozitor!

Iar ce a urmat, este deja o alta poveste… ”

 

2 Comments

  1. m-am apucat -http://maha.punctul.com/ – dar m-am lasat repede ca lumea adoarme azi si fara…
    poate ceva desteptator mai treaca mearga

Leave a Reply