saritura in-naltime

noile frontiere in media…

Am avut ocazia sa particip din nou la o lansare de carte prin blogosfera, adica sa fiu din nou invitat sa fac o recenzie pentru cititorii de limba romana a unei carti abia publicate in mediul crestin nordamerican. Am interactionat benefic pana acum cu ce de la Crossway care mi-au trimis recent prin posta, volumul intitulat The New Media Frontier aparut in September 2008.

Luther a avut o usa de biserica drept suport pentru informatia sa. Prin analogie am putea gandi ca acea usa de la Wittenberg a fost mediul si modul extrem pe care Luther l-a gasit de a-si promova informatia. Usa bisericii devena astfel o “gazeta de perete” in care oamenii aflau ce se intampla cu ei in ochii lui Dumnezeu. Cu timpul modul de afisare a suportat modificari, astazi “gazeta de perete” a disparut, ecranul translucid luand-i locul, conducandu-ne pe fiecare in locurile in care primim informatia dorita/cautata. Asa se face ca informatia circula cu viteze nebanuite iar cuiele care sustin hartiile sunt masurate azi in biti si nu in inch.

Noua frontiera media era pentru mine mai mult decat o formulare incitanta. Era confirmarea unei stari…in media esti pe granita…granita dintre intuneric si lumina…cea mai plastica imagine pe care am avut-o in toata perioada de journalism radiofonic a fost: noi stam pe granite, pe linie, cu fata spre intuneric, ajutand la despinderea de intuneric si revarsarea spre lumina…

Noile mijloace media nu erau pentru mine decat un stimulant care imi evidentia media ca un vehicul care ii poate ajuta pe foarte multi sa-l intalneasca pe Christos si sa-L gaseasca pe Dumnezeu.

Scrisa sub forma unei culegeri de lecturi/articole, toate legate de doemniul informatiei si mijloacelor moderne de comunicare a acesteia, cartea m-a legat de la inceput pana la sfarsit, prezentand avanaje si dezavantaje, puncte forte si slabiciuni, ale folosirii tehnologiei pentru promovarea Adevarului Biblic.

Cartea ofera cateva sugestii prin care crestinii pot folosi noile tehnologii, cu inteligenta si har. Dr. John Mark Reynolds prezinta intr-un capitol istoria comunicatiilor interumane in directia prezentarii a ceea ce noua media ofera cu adevarat. Provocarea este de a constientiza momentul si de a folosi oportunitatile aparute pentru a nu irosi ocazia de raspandi Evanghelia prin orice mediu, sub orice forma si in orice directie.

Am parcurs curios ceea ce Matthew Eppinette si Terence Armentano explica in capitolul 5 cu privire la podcasting and noul (pentru mediul romanesc) vlog.

Arii variate in care crestinii isi desfasoara existenta si in care pot folosi noile tehnologii sunt prezentate in partea a doua a cartii. Intre aceste domenii sunt Teologia (David Wayne), Slujirea Pastorala (Mark D. Roberts), Misunea pentru tineri (Rhett Smith), Apologetica si Evanghelizare (Roger N. Overton), Educatie (Jason Baker) sau Politicile (Scott Ott).

Sfarsitul cartii ma gaseste cu un bagaj suplimentar de cunostinte dar si cu senzatia ca abia “s-a starnit monstrul”. Prezentarile, cat de detaliate ar fi, nu acopera intreaga arie de manifestare si utilizare, asa ca tot ceea ce urmeaza este gasirea nisei, a portiunii din new media in care suntem eficienti si pe care o putem folosi pentru promovarea Adevarului lui Dumnezeu, pentru raspandirea unui punct de vedere si intelegere biblic asupra evenimentelor prezente.

Mare parte din autorii sunt si pastori ceea ce prezinta intr-un fel disponibilitatea unei noi generatii de teologi si comunicatori de a parasi amvoanele de lemn ale bisericilor si de a intra in lumea de celuloid si sticla, unde omenirea isi consuma interactiunile zilnice.

Subtitlul cartii editate de John Mark N. Reynolds si Roger N. Overton este Blogging, Vlogging, si Podcasting pentru Christos

Blogul aparut special pentru aceasta carte poate fi gasit aici.Deasemena aici aveti si o lista utila de librarii online de unde va puteti procura(uneori cu reduceri) volumul personal. Amazon.com are uneori niste preturi incredibile.

Cuprinsul Cartii:

Cuvant Inainte Hugh Hewitt (
HughHewitt.com)
Introducere: Roger N. Overton (
www.ATeamBlog.com)

Prima Parte: The Landscape of New Media

1) The New Media: First Thoughts -Dr. John Mark Reynolds (Scriptorium Daily)
2) The Future of New Media -Dr. John Mark Reynolds (
Scriptorium Daily)
3) Three Cautions among the Cheers: The Dangers of Uncritically Embracing New Media – Matthew L. Anderson (
Mere Orthodoxy Blog)
4) Beginning Bloggers Toolbox -Joe Carter (
Evangelical Outpost)
5) Beginner’s Toolbox Part II: Even Newer New Media — Podcasting, Video Casting and More – Matthew Eppinette (
Americans United for Life) and Terence Armentano (TerenceOnline.blogspot.com )


A doua parte: Engaging New Media

6) Theological Blogging -David Wayne (JollyBlogger)
7) Blog as Microwave Community – Dr. Tod Bolsinger (
It Takes a Church Blog)
8.) Pastors and the New Media
-Dr. Mark D. Roberts (MarkDRoberts.com)
9) Navigating the Evolving World of Youth Ministry in the Facebook-MySpace Generation – Rhett Smith (
RhettSmith.com)
10) Evangelism and Apologetics – Roger N. Overton (
www.ATeamBlog.com)
11) Professors with a New Public: Academics and New Media
–Dr. Fred Sanders (Scriptorium Daily)
12) Virtual Classrooms, Real Learning
–Dr. Jason Baker (BakersGuide.com)
13) Politics & Journalism -Scott Ott (
Scrappleface.com)
14) Blogging and Bioethics – Joe Carter (
Evangelical Outpost) and Matthew Eppinette (Americans United for Life)
15) Social Justice, Social Relief and New Media -Stephen Shields (
FaithMaps.org)

Leave a Reply