evanghelia pentru oameni ocupati / mix-media / saritura in-naltime

Through the storm – cum e sa fii mama de copil celebru…

Anul trecut in momentul in care au aparut primele semnale ale acestei aparitii, scriam cu multe semne de intrebare despre oportunitatea aparitiei unei astfel de carti. Subiectul Britney explodase de mult si lasa dare in urma lui, iar multe din acestea duceau spre Lynne, mama ei. Ocazia de a fi una din persoanele pe are Thomas Nelson Publisher le are ca referent (pentru comunitatea romaneasca din Canada) mi-a dat posibilitatea de a parcurge Through The Storm: A Real Story of Fame and Family in a Tabloid World” si de a vedea despre ce este vorba.

Nu am fost niciodata fan al muzicii lui Britney. Implicat in diferite proiecte media, am lucrat cu multe piese musicale si variate genuri dar nu pot spune ca felul ei de muzica a facut vre-un “click” in mine. Pentru ca toata lumea stia despre falimentul cantaretei Britney Spears si despre scandalurile in care este implicata am vrut nu doar din curiozitate jurnalistica sa vad ce este dincolo de gardul familei. Si cartea lui Lynn te invita in familia lor. Am avut un sentiment ciudat incepand aceasta carte. Nu parea genul meu. Si ceva din neurocortex spunea mascului din mine, “chiar asa ai ajuns…” Dandu-mi una peste ceafa am finalizat cartea. M-am gandit de multe ori despre dorinta pe care fiecare parinte o are pentru copilul sau. Dorinta ca acesta sa se bucure de succes, sa fie implinit si de ce nu poate chiar faimos. Nu e rau sa-i doresti binele copilului tau. Problema este ca pentru atingerea acestui “bine” trebuiesc facute multe sacrificii iar lectiile invatate pe drum ofera uneori perspectiva unui compromis care costa. De exemplu, m-am gandit la schimbarea care poate aparea in modul meu de a ma recomanda. “Eu sunt tatal lui David…” sau “David este copilul meu…” Accentul pe mine sau pe el? Ma recomand “ca parintele sau” sau ma recomand ca “el este fiul meu”. Dorinta de reusita pe care o avem pentru copii nostri ne poate impinge uneori pe o cale gresita pe care putem face pasi gresiti.

Lynne Spears nu apare cititorului din pozitia de expert in cresterea copiilor sau “super sfanta” la fel cum nu o ai ocazia sa o vezi doar ca mama lui Britney, ci si mama lui Bryan si Jamie Lynn. Pe masura ce depasesti mijlocul cartii mi-a trecut senzatia ca Lynne este “oportunistul de servciu” incercand sa castige ceva de pe urma faimei sau a scandalurilor din jurul ficei ei, Britney. Cartea se desfasoara pagina dupa pagina in fata cititorului ca un jurnal de viata, esti invitat sa rasfoiesti viata cuiva parcurgandu-i agenda, pare chiar un raport personal despre ea ca femeie, sotie, mama si starile prin care o inima de femeie trece la cel mai profund nivel.

Desi parcurgi sectiuni care nu respecta uneori o derulare cronologica a evenimentelor nu esti derutat si poti intelege usor despre ce este vorba. Un alt element care mi s-a parut interesant este stilul relatarii pe care ea l-a folosit. Pleaca de la simplu, la usor sofisticat spre final, aratand si in felul acesta cum viata aduna in ea elemente care nu doar iti schimba inima si modul de a vedea viata ci si modul de a te exprima.

Lynne isi scrie jurnalul invitand cititorul sa priveasca la copilaria, casatoria timpurie, relatia cu sotul, cu sora ei, regretele neimplinirii carierei de profesor, cresterea copiilor si partialul lor succes. Ea apare constant ca mama copiilor ei iubiti. Intr-un mod simplu ea aduce spre cititor imaginea femeii care stie sa zambeasca, bucurandu-se de reusita copiilor ei dar si cea care stie sa sufere demn atunci cand furtunile ravasesc viata. O carte in care curajul, dragoste si credinta sunt manunchiul de elemnete minim necesare care o pot ajuta pe orice mama sa parcurga timpuri dificile. Iar varianta de a merge inainte a fost pentru ea singura optiune.

Lynne nu te invita sa fii de acord cu ea in tot ceea ce relateaza, cu toate deciziile pe care le-a luat in viata. Cartea imi puncteaza inca o data ca este o mare diferenta intre aparente si realitate; ceea ce vad eu in viata cuiva si ceea ce se intampla in realitate.

Ca parinte citind acasta carte nu poti sa nu te gandesti la ceea e Isus spune Nu judeca pentru a nu fii judecat. De mutle ori in procesul cresterii copiilor, privind la diferite exemple, spui in sinea ta sau verbalizezi catre altii, “Eu nicidoata nu o sa…sau “copilul meu niciodata…” Si apoi ramai rusinat infaptuind lucruri pe care l-ai respins apriori.

Cartea apare ca o poveste interesanta in care intalnesti rand pe rand oameni obisnuiti si celebritati, orase mici si metropole, victime si ticalosi toate acestea parand a da o poveste de senzatie, dar la final iti dai seama ca toti intlnim in viata noastra, in proportii mai mici sau mari, asa ceva.

Ce se intampla cu o mama care intra in mijlocul furtunii pentru a-si salva copilul? Este cu siguranta prinsa si ea in centrifuga vartejului si bruscata haotic prin tot felul de evenimente. Traim intr-o lume in care media analizeaza fiecare miscare si puncteaza orice greseala. Nu e timp de iertare, e doar foame dupa senzatie, faima si dispret.

Lynne Spears, vorbeste fiecarui parinte din pozitie ei de mama de celebritate punctand credinta si relatia ei cu Dumenzeu care a ajutat-o si in momentul ascensiunii dar si in cel al caderii copilului ei. Vorbeste transparent despre probleme intalnite in viata, cu alcoolul, probleme financiare, boala, probleme in casnicie si nu arata o mama/femeie polizata lucios pentru a da bine in poza media. Arata o femeie care prin victorii si infrangeri, s-a relationant constant la Dumnezeu.

Copii de astazi sunt in fata unor presiuni teribile. Cartea este un advertisment si un support pentru parinti. De fapt este un suport chiar prin avertismentul care transpare dincolo de pagini. Cate talente irosite nu sunt in jurul nostru, cati oameni daruiti nu s-au pierdut?

Este permanent evidenta dragostea ei pentru copii sai iar ceea ce ea face pentru a-I ajuta pe acestia in timpurile dificile prin trec este la indemana oricarui parinte: roaga-te la Dumenzeu pentru copii tai, ca ei sa revina la ceea ce au cunoscut inca din copilarie, credinta in Dumnezeu.

Cresterea copiilor e un lucru delicat, si constant in provocari. Cati dintre noi am fost scoliti sa fim parinti inainte de a deveni? Putini, foarte putini. De aceea dependenta de Cel care este Tatal din ceruri este fundamentala pentru parcurgerea unui drum cu bine. Atentie, cu bine, nu fara greutati, probleme sau nevoi. Memoriile lui Lynne ne fac inca o data constienti ca suntem vulnerabili in fata raului si supusi greselii.

Pentru curajul acestei aparitii, Thomas Nelson merita felicitari. A rezistat valului de critici si s-a expus credibilitatea printr-o carte care parea controversata. “Cartea, ca un jurnal, este o carte de memorii. Nimic mai mult si nimc mai putin”, spunea Michael Hyatt, CEO la Thomas Nelson.

Lynne este crestina. Nu-i este rusine si nici greu sa recunoasca asta. Si nu vorbeste de credinta ca despre o haina de duminca ci despre ceva care este langa ea in mod permanent. “Zece ani in uram credeam ca sunt printre cei mai bun parinti de pe pamant. Cand fiica mea cea mica, mi-a spus ca e insarcinata, am crezut ca sunt cel mai groaznic parinte de pe pamant. Ce am facut? Nu am renuntat la Dumnezeu, ci am decis sa renut la mine si pretentiile destul de bune despre mine” – spune ea.

Citind Through The Storm: A Real Story Of Fame And Family In A Tabloid World iti dai seama cum Dumnezeu poate realiza ceva maiestuos din zgura vietilor naostre. Pentru Lynne, a fi o femeie puternica inseamna sa mergi trimfator prin viata, infasurata in dragostea, harul si puterea lui Dumnezeu.

M-am regasit la inceputul cartii infaptuind o greseala straveche; am luat piatra o in mana, dar apoi am lasat-o pentru ca nu puteam sa intorc paginile.(iti dai seama ce mare era piatra!!!) Am inchis cartea nu cu indoiala, ci rugandu-ma la Dumnezeu pentru copii mei. Lynne are curajul sa spuna ca nu a fost mereu cer senin, dar cu Dumnezeu alaturi ajungi sa te bucuri de “vreme buna”.

Leave a Reply