saritura in-naltime

Biblia – suport educativ cultural

Un apreciat om de cultura britanic, sustine citirea Bibliei. Intr-un timp al deprecierii Scripturii, asa ceva nu trebuie sa scape neremarcat.

Copii trebuie sa aibe Biblia in setul lor de carti care le slefuieste educatia, intrucat acesta este “o piesa esentiala a bagajului cultural” a declarat recent poetul laureat al Marii Britanii, Andrew Motion.

“Multi studenti care vin la Universitate pentru a studia literature engleza, abia cunosc cine au fost Adam si Eva pentru ca Biblia si “marile ei povesti” dispar incet din sistemul scolar” a adaugat el.

“Nu sugerez prin aceasta ca fiecare trebuie sa se duca la biserica in timpul copilariei. Ceea ce gandesc este faptul ca exista un beneficiu din parcurgerea Biblei in cadrul formarii scolare” a adaugat el pentru the Guardian.

Oameni nu pot sa se astepte sa intelaga literatura – de la John Milton la TS Eliot – fara a invata mai intai elemente literale din Biblie. Cuvantarea de pe Munte si Rastignirea sunt de apreciat pentru structura narativa; tot asa cartea Rut, este un model pentru frumusetea scrisului. Copii ar trebui sa citeasca Biblia pentru ca vorbeste despre natura umana si prezinta clisee ale comportamentului uman.

Motion, este in present si professor pentru creativitatea scrisului la Royal Holloway, University of London.

Keith Porteous Wood, director executiv al National Secular Society, a declarat ca raspuns: “Cred ca e un pic prea mult – copii au deja 45 de minute de educatie religioasa pe saptamana. Nu este asta deajuns?”

In timp ce scriam asta mi-am adus aminte de cartea unui professor de aici din Vancouver, Gordon D. Fee – profesor de Noul Testament la Regent College, care a scris How to Read the Bible for All Its Worth (impreuna cu Douglas Stuart – profesor de Vechiul Testament la Seminarul Gordon-Conwell din Boston, Statele Unite). O carte aparuta mai de mult si in romana cu titlul “Biblia ca literatura”. In prezentarea acesteia este mentionata importanta intelegerii diverselor forme literare prin care Dumnezeu transmite Cuvintul Sau in Biblie si a regulilor specifice de interpretare a lor, in vederea unei citiri si studieri mai eficiente si mai corecte a Scripturii.

Leave a Reply