centura de siguranta / saritura in-naltime / shui

Lunecarea din dar

 (versiune imblanzita)

Le admir pasiunea, daruirea si nonconformismul. Faptul ca nu-l pun pe Dumnezeu intr-o cutie si-l pazesc sa nu iasa afara. Ma intristeaza superficialitatea, lipsa de profunzime, accentul pe vizibil/exterior.

Carismaticii nu-s scutiti de lovituri. Cei care le administreaza cu daruire sunt deseori prietenii lor baptisti. Cele mai grele insa, sunt loviturile care vin din interior.

De la Binecuvantarea de la Toronto pana in prezent, cea mai trambitata lucrare spirituala inceputa de un predicator canadian a fost cea a lui Todd Bentley – Lakeland Outpouring. Oamenii s-au strans nu neaparat pentru un mesaj cutremurator ci pentru aspectul vizibil al unei puteri neobisnuite.

Acum, in crestinism s-au evidentiat in ultima perioada istorica doua tendinte: ori am structurat totul teologic si in rigiditate am reusit sa respingem orice lucrare a Duhului Sfant contribuind la imaginea unui Dumnezeu pe care il stim noi foarte bine si care nu mai are cum sa lucreze altfel decat cunoastem noi, sau am accentuat totul cu emotie si pe o scena stearpa in manifestari extravagante am reusit sa impregnam manifestari umane cu stropi de Duh Sfant, alergand dupa darurile Domnului si mai putin dupa Domnul Darurilor.

Anul trecut, Bentley a facut-o de oaie in turma crestina. A clacat la capitolul sexualitate in plina campanie duhovniceasca, inscriindu-se si el in randul celor pe care sexul cu enoriase l-a doborat. L-a indepartat de familie si l-a apropiat de cadere. Scenariu cunsocut dupa care orice barbat poate cadea.(slabiciunea sexului tare, oare?) Pacatul  sexual, intr-o lume supra-sexualizata devine asa de usor accesibil incat aparent nu mai reprezinta pericol. Barbatii sunt oarecum senzitivi la rosu dar cromatica abundenta i-a facut sa nu mai deosebeasca rosu PERICOL de rosu PROMISCUITATE. Un barbat care respecta si vrea sa traiasca integritatea biblica are de dat lupte in fiecare zi. Uneori chiar mai multe batalii intr-o zi. De la vorbe pana la imagini, de la sunete pana la atingeri. Intelegand asta – ca-s barbat – nu vreau sa si o scuz.

Ce mi se pare greu scuzabil si depreciativ pentru idea de sfintenie, este dorinta de a reveni pe scena, sa fi din nou in fata dupa ce ai clacat in asemenea fel.

La inceput saptamanii acestea, Rick Joyner, lider si autor charismatic, cunoscut prin cartile sale si in Romania, a aparut in media cu o declaratie fata de regenerarea spirituala a predicatorului canadian. Joyner i-a acordat lui Bentley suportul pentru consilierea si indreptarea sa. Gestul lui Joyner este unul cat se poate de normal crestineste (apostolul Pavel vorbeste despre judecarea si indreptarea celui care a pacatuit sexual in Corint – 1 Cor. 5) si anormal dupa standarul lumii,  in care vrem doar scandal (daca-i sexual cu atat mai bine) si improscare cu ridicol, lasand victimele in shantzul cotidian. Este nevoie de tot mai multi oameni care sa fie in stare sa ridice pe cei care sunt cazuti sau cad in diferite aspecte spirituale.

Bentley a asteptat lunile pentru pronuntarea divortului (in Canada) de sotia sa, Shonnah, si s-a recasatorit urgent cu mai tanara sa fosta colaboratoare, Jessa Hasbrook. Amandoi au recunoscut ca au facut prostii si nu trebuiau sa grabeasca lucrurile. In acelasi timp cel cunoscut pentru lucrarea “nemaipomenita” s-a refugiat la biserica lui Rick Joyner pentru refacere si repunere in pozitie. In echipa de consiliere se mai afla Jack Deere si Bill Johnson.

Ei, aici e aici. Refacere, vindecare si consiliere e OK dar revenirea pe scena, in aceiasi postura dupa un asemenea esec moral mi se pare nepotrivit. Vei spune cine sunt eu sa judec; daca Dumnezeu hotaraste asa cine sunt eu sa ma opun? Dar nu cred ca Dumnezeu judeca astfel de situatii altfel decat dupa standardul sfinteniei Sale. Sa vrei sa fii din nou adulat de oameni dupa ce ai inselat standardul spiritual pe care il propovaduiai lor, e jignitor pentru credinta pe care o proclami. Ajungem sa normam totul la nivelul butadei romanesti: “sa faci ce zice popa, sa nu faci ce face popa…”

O rezolvare pripita a unui pacat evident poate compromite mai mult fatza si asa distorsionata a crestinismul actual. Ce se poate intelege dintr-o asemenea miscare de recuperare? Ceva in genul: “Nu-i asa rau ca ai cazut. Te ridici si dupa o pauza revii frate acolo unde ti-e locul si unde dumnezeu ti-a dat dar. Ca nu, doar zice si la Biblie, de sapte ori cade cel neprihanit si se ridica.” Se ridica da, dar sa insemne asta si ca alearga dupa intaietate?

Aici este evidentiat de fapt unul din aspectele paguboase ale carismatismului duplicitar, pe care unii din acestia il recunosc deschis: tendinta de a aprecia darul in detrimentul integritatii. Carismaticii au “darul” acesta de a inalta darurile Duhului peste caracter. Daca un om evidentiaza anumite trasaturi care pot fi asimilate unei lucrari speciale a Duhului Sfant, atunci tendinta este de a trece cu vederea anumite scapari – ca toti suntem oameni si nici unul nu e desavarsit, nu?Astfel de miscari ale “duhului” n-au nici o legatura cu vre-o lucrare duhovniceasca.

Un asemenea mesaj neexprimat verbal dar aratat prin fapte, produce confuzie in biserica si prezentarea ei in lume.

Planul de relansare a misiunii lui Bentley sub denumirea Fresh Fire USA, si inceperea in Fort Mill, de catre Joyner, a colectarii de fonduri pentru misiunea aceasta, mi se pare o actiune care devalizeaza lucrarea christica.

Asta evidentiaza o slabiciune fundamentala in stilul nostru liber de a restaura lideri cazuti. Nu e de mirare ca acum un an, Ted Haggard (recunoscut recent prin documentarul HBO si aparitii la CNN ca homosexual indecis) a batut indirect la usa fostei lui biserici intreband daca postul de pastor nu e cumva liber.

Sa fiu sincer m-as bucura ca Bentley sa-si dea seama si sa nu revina la amvon. Cel putin nu acum, asa repede si nu cu surle si trambite. Daca are dorinta de lucrare sunt atatea zone nestiute in care se poate manifesta. Nu ii doresc raul si nu sunt unul dintre aceia care se bucura de caderea lui sau a altor lideri. Dar sa nu uitam ca liderii trebuie sa traisca dupa un standard mai inalt decat cei pe care ii slujesc.

Pe de alta parte in procesul de refacere si restaurare spirituala trebuie inclusi si fosta sotie a lui Bentley, Shonnah, si copii lor. Ei nu sunt o parte invizibila in acesta lucrare publica. Cum se vor simti copii aceia cand il vor vedea pe tatal lor “inflacaratat” ca inainte, lucrand pentru Dumnezeu si tinandu-se de mana o alta femeie. In ce Dumnezeu vor mai crede copii acestia?

Asta reprezinta o pervertire a integritatii biblice. Ca Dumnezeu poate binecuvanta pe orice barbat sau femeie cu Duhul Sfant nu incape indoiala. El se uita dupa vase de cinste care poarta in ele legamantul divin cu demnitate, umilinta si curatie.

Un asemenea comportament promovat public compromite si ideea de disciplina biblica. Orice membru care are o problema si traieste in pacat poate sa zica, “dom’le sa fiu si eu judecat cu aceiasi masura ca Bentley.” Si daca vrei sa fii corect si echitabil- omeneste vorbind – nu ai putea sa-i zici NU, pentru ca trebuie sa-l judeci dupa aceiasi masura. Asa ajungem ca un compromis sa provoace o mare spartura acolo unde ar trebui sa existe un zid de netrecut; pentru ca este in joc ideea de curatie promovata de Dumnezeu. Prea adesea vorbim insa de flexibilitate si elasticitate pentru a contrabalansa extremele rigiditate si duritate; dar totul este(ar trebui sa fie) despre curatie.

Si uite asa depunctam noi crestinismul travestind firea pamanteasca in zel religios.

Leave a Reply