saritura in-naltime

crestinismul in criza – secolul 21

Christianity in Crisis 21st Century aparuta recent la Thomas Nelson este de fapt un update la editia aparuta acum aproape 20 de ani. Mi-aduc aminte ca atunci cand am vazut prima editie si am tinut-o in mana mi s-a parut ca am o chestie asa de importanta in mana incat mi-era si teama sa o deschid. Era perioada imediat dupa ’89 in care daca gaseai ceva carti bune, in engleza, te simteai cel putin ministru al literelor. Un prieten isi adusese toate cartile in engleza pe perioda cat a stat in Romania si “imi clateam” ochii prin rafturile bibliotecii lui plina cu titluri si nume noi – pentru mine la acea vreme – astazi autori recunoscuti si solizi. Ce vremuri… Azi avem toate literele din lume asezate in tomuri intregi, carti bune si destepte, dar foarte putini mai au timp sa citeasca.

Pe spatele primei editii citeam “Christianity In Crisis este bine documentata si prezinta o serie de invatauri eretice asupra carora se ridica intrebari. E nevoie de asa ceva” spunea Chuck Smith (Calvary Chapel of Costa Mesa, Calfornia)

“Hank Hanegraaff face un mare serviciu in combaterea invataturilor eretice ale unor prosperi invatatori crestini” adauga Chuck Colson

Cartea asta mi-a potolit putin setea de apologetica care ma apuca uneori prin tarana plina de maracini ai crestinismului actual. Cartea e bine scrisa si interesanta; sper sa nu te uiti la marime ce poate fi putin descurajanta pentru cei obisnuiti sa citeasca carti mici sau articole din ziare. Volumul contine informatie buna pe care o poti folosi ca referinta iar Hanegraaff isis continua munca lui de om care pune in garda, fie la radio – Bible Answer Man – fie pe blogul personal.

Parcurgand volumul recent, imi dau seama ca Hanegraaff va deranja din nou pe multi prin ceea ce scrie. El nu cauta popularitatea ci ataca populismul catorva invatatori crestini contemporani. Treaba lui este sa expuna adevarul. Si sa-i compare apoi pe altii cu Adevarul. Rezultatul? Iti dai seama ce e in plus si cat de departe de Standard ne aflam. Hanegraaff prezinta inca o data cat de creduli sunt crestinii astazi. Cat de usor apaluda si inghit o informatie care nu e adevarata.Hank Hanegraaff ofera detalii amanuntite ale deosebirilor intre lumina si semiintuneric. Cu totii stim sa deosebim lumina de la miezul zilei cu cea din momentul inserarii. Autorul asta incearca sa ne obisnuiasca si ochii sufletului cu astfel de capacitate de a face diferenta intre ce informatie vine de la Sursa Divina si ce informatie are o sursa umana. Hanegraaff nu porneste un razboi al ideilor bazat pe vorbele sale. El compara totul cu Scriptura. El se leaga de cei deveniti mici dumnezei care submineaza suveranitatea lui Dumnezeu in scopul unei puteri marginite.

Cartea prezinta lumina si intunericul sau mai plastic spus intunericul din lumina crestinismului unora. Puncteaza si articuleaza cititorul chestionadu-i crestinismul pe care il are. De fapt invita la o intoarcere spre un crestinsm centrat in Christos si atat. Mai vrem ceva mai mult? Cartea nu va palce multora pentru ca se leaga de invatatura spusa de propovaduitorii moderni si frumosi ai crestinismului actuali gen, Rhonda Byrne cu ai ei “the Secret to life”, Joel Osteen autorul a “Your Best Life Now”, Joyce Meyer, si altii. De fapt cei care se uita cu aviditate la canalul crestin TBN sunt gata sa arunce cu pietre in Hank Hanegraaff.

Christianity in Crisis 21st Century nu prezinta doar doctrina, ai ocazia sa parcurgi si autentice experiente, triste, ale oamenilor care pentru o vreme au urmat tot felul de curente ciudate ale crestinismului. De unde stii ca Hanegraaff nu e si el un eretic? Depinde care ti-e unitatea de masura. Daca in crestinismul meu promovez 100% Christos, n-am cum sa gresesc.

Acronimele sunt de ajutor pentru fixarea unor informatii. Hank Hanegraaff ofera spre sfarsitul cartii sale urmatoarele legate intr-o expresie L-I-G-H-T-S & L-E-G-A-C-Y. Explicatia este mai jos:

 • L – Literal Principle – Interpret it Literally
 • I – Illumination Principle – Interpret in in the Spirit of God
 • G – Grammatical Principle –
 • H – Historical Principle – L-E-G-A-C-Y
 • L – Location
 • E – Essence
 • G – Genre
 • A – Author
 • C – Context
 • Y – Year
 • T – Typology Principle – The type of writing
 • S – Scriptural Synergy Principle – The whole of Scripture is greater than the sum of its individual passages.
 • A=Amen – Prayer – Adoration, Confession, Thanksgiving, Supplication
 • B=Bible – Memorize, Examine, Apply, Listen, Study
 • C=Church – God, Oneness, Disciples
 • D=Defense – Creation, Incarnation, Inspiration,
 • E= Essentials – Gospel, Doctrine, Deity, Trinity, Resurrection, Eschatology

Teologia cu samburi eretici a sucit mintea crestinatatii inca de la inceputuri; prezentul aduce suprafete intregi de manifestare a unei teologii gresite in care factorul uman este slefuit, imbalsamat in sacralitate si expus pe taraba ca suvenir pentru cer. Sectele sau influentele gresite evidentiate isi regasesc efectul nu doar la nivel teologic ci si sociologic. Astfel ajungi usor sa constati in jur un crestinism plin de pseudo-crestini. Pentru limpezirea si reanalizarea a ceea ce crezi recomand cartea lui Hank Hanegraaff ca un bun punct de plecare.

Astfel, daca vrei sa fii informat si sa stii cum sa deosebesti ce e adevarat de ce e fals, cartea lui Hanegraaff este pentru tine iar Thomas Nelson Publishing a facut o buna investitie in a o oferi cititorilor in aceasta vreme.

CHRISTIANITY IN CRISIS: The 21st Century poate fi achizitionat de la

christianbook.com

amazon

2 Comments

Leave a Reply