evanghelia pentru oameni ocupati / leadership / saritura in-naltime / terra media

fericirea in opt puncte – cum sa te bucuri si cand nu ai motive

hsDeseori cand treci prin imprejurari dificile ale vietii esti foarte tentat sa crezi ca nu e drept ce se intampla. Si poti avea dreptate. Te poti gandi ca altii si nu tu ar merita boala, accidentul, furtul, pierderea prin care tocmai ai trecut sau pe care o experimentezi. Si pe cat de logica este aparitia acestui gand pe atat de nefolositoare este ramanerea in zona trasata de acesta.

Exemple de oameni cu diferite nevoi, probleme, handicapuri, boli, oameni care sunt franti in conditia lor umana si infranti in spiritul lor, vezi deseori. Dar oameni care reusesc prin forta spirtului sa-si dedice energia pe care o mai au unui scop bun, agatanu-se de o tinta luminoasa, vezi mai rar. De accea cartea pe care lui Scott Hamilton pe care Editura Thomas Nelson o propune, e o respiratie de viata.

“The Great Eight“ este genul de carte motivationala ce puncteaza opt cai, modalitati de fi fericit cu lucurile prin care treci. Pe scurt poti parcurge etape din viata unui om carea gusta celebritatea, care s-a bucurat de faima si de bani si care este lovit de surpiza numita “cancer”.

Mi-am dat seama din nou cat de mare este ajutorul pe care il poate da o persoana care trece prin dificultati altor semeni framanati la randul lor de nevoi, probleme si tot felul de ganduri; si spun asta comparand vorbele mele pe are as putea sa i le spun unui suferind. Cel care sufera sau a suferit este mai eficient in sfaturile sale cum sa treci peste sau prin perioada dificila din viata. Si este interesant ca aceasta pshiologie simpla o prezinta si Biblia cand apostolul Pavel spune Corintenilor “Binecuvîntat sa fie Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos, Parintele îndurarilor si Dumnezeul oricarei mîngîieri, care ne mîngîie în toate necazurile noastre, pentruca, prin mîngîierea cu care noi însine sîntem mîngîiati de Dumnezeu, sa putem mîngîia pe ceice se afla în vreun necaz!

Desigur, modalitatea in care Scott Hamilton isi expune experienta sa il califica pentru pozitia de ajutor/suport binevenit in situatii dezastruoase. Construndu-si o cariera in patinaj artistic, intra in proiectul vietii sale un element numit cancer; izbindu-se de probleme personale si cunoscand limitari, Scott a refuzat sa se considere un infrant. In cartea sa “The Great Eight – How to Be Happy (Even When You Have Every Reason to be Miserable ”, Hamilton impartaseste cititorului cele opt puncte care l-au condus spre eliberare si bucurie, desi ar fi avut toate conditiile/motivele sa se simta captiv si dezgustat de ceea ce viata i-a pus inainte.

Folosind un limbaj simplu, transapsrent, Scott este in unele pasaje atat de aproape de inima celui incercat, incat ii simti respiratia.

Optimismul sau nu putea fi infasurat in rigiditate si sobrietate excesiva. Cu umor si decenta el prezinta modalitatea in care credinta sa l-a ajutat prin incercari. In momentul in care stii ca suferi de ceva incurabil sau greu de vindecat, medalii, pozitii, “locuri intai”, toate palesc rand pe rand; ceea ce ramne sunt relatiile cu cei din jur, cu familia. Si aici este castigul mare pe care fiecare il poate avea; o viata de familie care sa te motiveze sa existi in continuare.

Ce m-am intrebat inca de cand am vazut titlul a fost “ Scott, de ce opt?” Rapunsul sau – gasit in capitolul “The Almighty Coach”.este intersant si substantial.

Scott is dezvaluie experienta personala invitandu-te sa te relationezi cu ea; in spatele acestei expriente nu vei gasi doar un tonus bun ci si modalitatea prin care sa poti domina adversitatile vietii, planificand, concentrandu-te asupra finalului.

Scott Hamilton este crestinul care raspandeste prin viata sa speranta celor fara de speranta. E original si perseverant in aceasta incercare iar citindu-l m-am simtit castigat.
Autobiografia sa rasfoieste perioade din copilarie pana la dumul spre podium. Cum a fost adoptat si cum a parcurs in viata cu diferite probleme de sanatate. Vorbeste senin despre experientele sale pe drumul devenirii unui campion si arata o inima plina de intelgere si iertare fata de cei care, intr-o forma sau alta, i-au blocat drumul spre “galeria celebritatilor”.

Daca te bucuri de cartea lui Scott nu uita sa te rogi pentru el si oameni asemenea lui. Intr-o lume bolnava ca a noastra nu avem nevoie doar de mentalitati positive ci si de oameni care schimba prin credinta constrangerile in reusita. Mesajul cartii reliefeaza speranta si increderea in Dragostea lui Dumenzeu, dragoste care te poate ridica peste imperfectiunile vietii.

“Credinta mea in Dumnezeu m-a ridicat intotdeaua la inaltimi pe care de unul singur nu as fi putut sa le ating” spune Scott.

Cartea lui Scott Hamilton, scrisa cu ajutorul lui Ken Baker, este scrisa simplu si o poti parcurge fara efort fiind imbogatit nu doar de o experiente ci invitandu-te sa te realtionadnu-te a sursa care i-a conferit si lui Scott suport constant in reusita sa – Dumnezeu.

Leave a Reply