saritura in-naltime

sacralizarea lui byte

Lisa Miller, editor al Newsweek, se intreba intr-u numar recent (May 4, 2009) al revistei daca nu cumva mixul dintre tehnologie si religie duce la desacralizarea ultimei si/sau la spiritualizarea accentuata a tehnologiei. Modelul luat in analiza erau aplicatiile religioase, in special biblice, pentru Ipod. Nu e o noutate pentru nimeni ca unele din cele mai raspindite si populare aplicatii pentru inventia celor de la Apple, il constituie versiuni ale Biblei si Coranului.

E interesant acest aspect al devalorizarii sacrului si spritualizarii tehnicului. Astazi mai toate bisericile folosesc diferite si noi echipamente fie de amplificare a sunetului, de inregistrare, de transmitere; exista o piata consumatoare de produse care inglobeaza sacrul dar toate acestea sunt gadnite ca un suport si nu ca un adaos. Lucrez intr-un mediu tehnic si uneori sunt obosit de prezenta ei; atunci nu-mi vine sa fac nimic altceva decat sa-mi iau Biblia – varianta tiparita – si sa ma “ascund” printre litere si ganduri. E o modalitate de a ma refugia. Pe de alta parte, cum suntem tot mai ocupati sa mai citim sau sa ne rezervam un timp devotional, dimineata sau seara, prezenta spiritualului pe orice aparat pe care il folosesc poate fi benefica. Asa cum spunea si Miller, sa ai Biblia, linga contoarul de calori si sistemul de pozitionare geografica(GPS) este un mod de integra practica relgioasa in viata cotidiana. Si asta suna bine.

Cat ajuta sau cat incarca/aglomereaza viata mea echipamentele tehnice pe care le folosim? Intruziunea spiritualului in ceea ce odinioare era normal si poate chiar trival, exemplifica pe de alta parte ceea ce Dumnezeu a facut intotdeuna: transcendenta divinului in sfera lucurilor nedivine.

Bineinteles ca prezenta Bibliei pe Ipod-ul, Ipaq-ul sau mai stiu eu ce alte “Ip…” nu-mi increstineaza aparatul dar ma poate ajuta pe mine sa devin ma atent la ceea ce imi consolideaza structura sufleteasca.

Desigur cu orice progres tehnologic vine si o ispita. Folosind aparatul respectiv in Biserica – in loc de traditionala Biblie tiparita – poti sa dai si peste alte stiri importante care apar chiar atunci si care pot sa-ti deturneze atentia de la mesajul biblic. Si inima noastra e asa de usor de deturnat…

Cred ca afisarea si integrarea Bibliei in calendarul meu, in agenda mea, linga sursa stirilor mele zilnice, in lista mea “de facut…” ne poate mobiliza in directia unei ucenicii amanuntite.

Leave a Reply