saritura in-naltime

Real Church: Does It Exist?Can I Find It? – Larry Crabb

rccoverThomas Nelson a publicat recent Real Church: Does It Exist? Can I Find It?”, cea mai noua carte scrisa de consilierul si comunicatorul crestin Larry Crabb. Prezenta ei in cutia mea postala a fost o surpiza iar parcurgerea ei mi-a adus confirmari.

Titlul este indraznet, incitant in aceast vreme in care nemultumirile legate de ce este si cum se manifeasta o biserica, vin din exterior si din interiorul ei.

Dr. Crabb scrie totul intr-o analiza personala profunda din care transpare stilul reflexiv. Nu vine pe “caii mari” ai unui invatat ci merge in papucii unui om care observa probleme si nu se sfieste ca analizandu-le sa le compare cu standardul Bibliei. “In Bisericile evanghelice la ale caror servicii am participat, dorinta mea dupa adevarul care transforma si dupa dragostea care elibereaza, a fost foarte rar implnita.” Plecand de la aceasta constatare el deschide cititorului fereastra unei introspectii personale care incepe cu: “Ce biserica ma poate face sa vin la intalnirea ei?”

Pentru structurarea unui raspuns cat mai cuprizator, el mentioneaza de la inceput cele 4 aspecte ale unei biserici biblice:

1. O biserica cu o teologie corecta: adevarul este cel care schimba vieti.

2. O biserica care sustine/desfasoara o formare spirituala: vieti care reflecta din ce in ce mai mult viata christica.

3. O comunitate spirituala: relatii cu sens care implinesc nevoi spirituale.

4. O comunitate misionara: urmareste un scop care face/aduce o diferenta vesnica.

Dr. Crabb sumarizeaza accentuat ideea sa despre biserica: “biserica al carei parte vreau sa fiu trebuie sa fie reala, sa promoveze o teologie care atinge orice suprafata a unei transformari spiritual-umane, ce ma implica apoi spre implineirea nevoilor celor din jur oferindu-le o perspectiva si destinatie vesnica.”

Alaturi de aceasta structura dr. Crabb isi exprima indoiala daca conducatorii din biserici si enoriasii merg intotdeauna in aceiasi directie; daca au inteles la fel lucrurile pe care o biserica trebuie sale exprime in manifestara ei.

Plecand de la cele 4 componente ale unei biserici biblice el enunta si cei 4 “C” ai unei lucrari de conducere/pastorire biblica in biserica: Continut, Caracter, Comuniune, Competenta.

1. Continut biblic(“capul”); teologia spirituala trebuie sa contina un adevar provocator valabil pentru orice schimbare a vremurilor;

2. Caracter christic(“inima”); traind provocator starniti de adevarul christic.

3. Comunitate christica(“casa”); imputernicind si incurajand oamenii sa vorbeasca adevarul in dragoste unul altuia;

4. Competenta realtionala (“maini”) echipand si edificand oameni pentru a avea impact in manifestrea credintei lor.

Real Church plaseaza aceasta structura(cu cele 4 manifestari) intr-o imagine sensibila, delicata; o frumoasa poveste de dragoste care te infasoara in dansul etern si vesel al Trinitatii.

Modalitatea de a iti prezenta bucuria Cerului pare “usuratica” dar perfect adaptata perceptiei vremurilor: Dumnezeu organizeaza o petrecere si te invita si pe tine la ea. Aparent lipsita de reverenta, exprimarea suporta si consolideaza ideea serioasa unei invitatii la care dai raspuns personal. Ea se poate desfasura si fara tine dar a fost facuta pentru oameni ca tine.

In contextul povestii spuse de Crabb ca suport al esentei sale, Biserica apare in Gandul lui Dumnezeu mai mult ca un studio de coregrafie.

Un grup de oameni care se intalnesc devin biserica in momentul in care aud sunetul cerului si vor sa rezoneze la muzica auzita stabilind o realtie cu Trinitatea, relatie care accentueaza fiecare aspect al vietii dinspre pamant spre Cer.(p. 15).

Crabb aduce implicit o critica metodelor folosite de unii lideri locali in a prezenta astazi biserica.
Astfel aduce cititorului cateva ipoteze de ce oamenilor le place sa mearga inca la biserica. Ipotezele sale sunt de fapt 3 scurte lectii despre cum nu ma invata Biblia ca este o biserica.

Prima, “Biserica imi face viata mai buna”. In acest punct el se intreaba: Biserica trebuie sa fie locul in care oamenii il cunosc pe Dumnezeu mai mult sau in care il folosesc pe Dumnezeu mai mult?”

A doua lectie: “Imi arata cum sa schimb lumea mea”. Punctul in discutie este perceptia misionara in cercuri crestine liberal-prograsiste. Si diferenta intre ceea ce ma deschide spre misticism si ceea ce este adevaratul misiticism.

Crabb accentueaza nevoia cladirii viitorului pe baza unei intimitati cu Dumnezeu, care imi induce pasiune autentica pentru promovarea Adevarului Sau, decat o promovarea unei expereinte spiritual-culturale. Diferenta in martuie trebuie sa se vada in sfintenia personala pe care o promovam.

A treia lectie abordeaza ideea ”biserica ofera mantuire si sfintenie”. Punctul in vizorul criticii este perceptia fundamentalista asupra unor stereotipuri care nu pot aplica real bisericii.

Introducerea in partea celor trei lectii este facuta de un puternic accent scriptural – Apocalipsa 3:1, “Crezi ca esti in viata dar esti mort”

Prezentand aspecte care nu reprezinta Biserica, si care pareau foarte biblice, aproape natural vine intrebarea: “Si acum? Desi nu este in stilul sau “de a da retete”, Dr. Crabb furnizeaza cinci consideratii pe care le putem aplica in gasirea unui raspuns personal la intreabrea “la ce biserica sa merg?

1. Teologie Corecta: Discuta despre Adevar.

2. Devenirea Spirituala: Ucenicizarea dureaza o viata.

3. Comunitate Spirituala: Conflictul este o oportunitate, nu il ascunde.

4. Misiune: Nadejdea sustine misiunea.

5. Dependenta comuna a lui “eu”(insumi)

Cartea dr. Crabb prezinta biserica cu o teologie corecta in prezentarea si sutinerea Adevarului, care manifeasta o ucenicizare, comuniune si exprimare misionar-spritiuala; si care traieste in felul acesta in prezenta unui Dumnezeu vesnic.

Real Church Real Church: Does It Exist? Can I Find It? provoaca pe cei interesati sa analizeze perceptia sau intelesul pe care o/il au fata de conceptul de “biserica”. De multe ori m-am gandit ca nu exista un singur fel de “a fi biserica”(datorita Originatorului) si pe de alta parte ca exista mereu ceva mai mult decat este prezent in clasica intalnire a unro servicii de inchinare. In cautariel mele am inceput sa-mi structurez ganduri si materiale intr-un sertar numit ” biserica de care este nevoie”. Larry Crabb mi-a adaugat prin cartea sa, idei, pagini noi in acet sertar.

Detalii:

· Titlu:
Real Church: Does It Exist? Can I Find It?
· Autor: Larry Crabb, Ph.D.
· Publicata de: Thomas Nelson (2009)
· Categorie: Biserica, Teologie;

Disponibila la:

Christianbook.com

Amazon

Leave a Reply