inglish / mix-media / saritura in-naltime

Dragoste si Respect – Emerson Eggerichs

dsrLa inceput anului cand am organizat in biserica vizionarea filmului FIREPROOF, am luat si un DVD al dr. Eggerichs despre relatie de cuplu si familie – “Love & Respect” par doua cuvinte pe cat de simplu de alaturat, pe atat de dificil de transpus in practica. Mesajul video vazut mi-a stanit atentia dupa cartea publicata de Thomas Nelson. De fapt cartile despre familie vor avea mereu piata lor. Familia – componenta esentiala a realtiilor umane – este vesnic subiect de film si carte. Nu conteaza cate file s-au scris, cate dialoguri s-au purtat despre acest subiect. Inca mai este nevoie – oamenii le vor citi, viziona, auzi, intrucat famila este un subiect al unor dramatice provocari. Traiesc cu senzatia ca sunt un sot si un parinte imperfect care poate gaseste solutie pentru imperfectiunea sa in cartea urmatoare.

Desi subiectul pare previzibil (din cauza titlului) Dr. Emerson Eggerichs reuseste o abordare surpinzatoare care atinge nu doar cele doua elemente care definesc ideea centrala, Dragoste si Respect (Love and Respect).

N-a fost ceea ce ma asteptam. A fost mai mult. Mult mai bine. De obicei, cartile crestine fie imbina pasajegrele din Scriptura cu foarte multe elemente de consiliere pshihologica, fie pleaca din start pe o platforma pshihologica de care lipesc cateva pasaje biblice. Cartea lui Eggerichs ramane la prezentarea unor concepte biblice despre casatorie si familie, pe care le imbina cu experiente culese de-alungul intalnirilor de consiliere.

Pasajele biblice de la care Eggerichs pleaca in cartea sa sunt:

Nevertheless let each one of you in particular so love his own wife as himself, and let the wife see that she respects her husband. (Eph. 5:33) Cornilescu :” Încolo fiecare din voi sã-si iubeascã nevasta ca pe sine; si nevasta sã se teamã de bãrbat.”

si

Likewise, wives, be subject to your own husbands, so thateven if some do not obey the word, they may be won without a word by the conduct of their wives, when they see your respectful and pure conduct. (I Peter 3:1,2)Cornilescu: “Tot astfel, nevestelor, fiti supuse si voi bãrbatilor vostri; pentruca, dacã unii nu ascultã Cuvântul, sã fie câstigati fãrã cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vã vor vedea felul vostru de trai: curat si în temere.”

Ceea ce evidentiaza prin aceste doua pasaje este nevoia constanta atat a femeii de a fi iubita, cat si a barbatului de a fi respectat.

Din cate constata Eggerichs amblele sexe ofera intr-un mod natural partenerului ceea ce ei doresc; adica femeile ofera dragoste si barbatul ofera femeii ceva respect. Asta il face pe autor sa numeasca cerul nebun, pe care il explica in felul acesta: Cand sotul simte ca nu este respectat, are tendinta naturala de a reactiona intr-un mod neiubitor fata de sotia lui. Cand femeia simte ca nu este iubita reactioneaza intr-un mod nerespectuos fata de barbat.

Fara dragostea ea reactioneaza nerespectuos. Fara respect barbatul devine neiubitor. Acesta ese cercul nebun.

Solutia autorului este ruperea cercului si intrarea intr-o zona de comfort pentru cuplu care sa le permita celor doi o convietuire nemonotona, neformala imbibata cu dragoste si respect.

In ajutorul barbatului autorul vine cu sfaturi structurate pe acronymul C-O-U-P-L-E(valabil in engleza) pentru a transmite un mesaj functional:

Closeness(apropiere) – Ea isi doreste ca barbatul sa fie aproape;

Openness(deschidere) – Ea doreste ca barbatul sa se deschida fata de ea;

Understanding(intelegere) – Nu incerca sa rezolvi; doar asculta;

Peacemaking(impacare) – Ea vrea sa spui: “iarta-ma”.

Loyalty(loialitae) – Ea vrea sa stie ca esti fidel

Esteem(consideratie) – Ea vrea sa fie onorata, sa arati ca tii la ea

Eggerichs prezinta femeilor/sotiilor acronimul C-H-A-I-R-S pentru a le ajuta sa inteleaga sotii/barbatii lor:

Conquest(cucerire) – aprecaiza dorinta lui de a munci si de a detine;

Hierarchy(ierarhie) – Aprecieaza dorinta lui de aproteja si furniza/aproviziona;

Authority(autoritate) – Aprecieaza dorinta sa de a sluji si conduce;

Insight(intuitive) – Aprecieaza dorinta lui de analiza si de a sfatui;

Relationship(camaraderie) – aprecieaza dorinta de a a fi umar la umar;

Sexuality(sexualitate) – considera dorinta lui pentru intimidate sexuala;

Un lucru util in carte este primul appendix, in care Eggerichs ofera instructiuni specifice pentru un cuplu care se afla intr-un coinflict deschis, ajutandu-i pe cei doi sa nu foloseasca cuvinte sau gesturi care ar putea rani pe celalalt; sfaturi utile despre cum sa-ti controlezi mania si sa nu cedezi impulsului irational de jignire. Al doilea appendix este un mic chestionar prin care cuplul isi poate examina atitudinile de repect si dragoste pe care le au (sau nu le au).

Obisnuiti de prin alte carti sa percepem diferentele intre sexe pozitionand barbatii pe Marte si femeile pe Venus sau intruchipand barbatul ca o napolitana iar femeia precum o spaghetti, pentru Eggerichs diferentele reprezinta o problema de optica: barbatii privesc totul prin ochelari albastrii, iar femeile prin ochelari roz.

Love & Respect: The Love She Most Desires; The Respect He Desperately Needs, ofera destule pargii pentru orice cuplu care vrea sa mearga inainte imbinad si dragostea si respectul, oferind un bun suport biblic pentru atingerea celor doua. Intr-o vreme in care rata divortului atinge cote neasteptat de ridicate iar coabitatrea premaritala este promovata ca norma sociala, mesajul unei familii in care exista imbinate dragostea si respetul, este mai mult decat necesar.

Detalii:

· Titlu: Love & Respect – The Love She Most Desires; The Respect He Desperately Needs

·Autor: Emerson Eggerichs

· Publicata de: Thomas Nelson (2009)

· Categorie: Familie, Cuplu, Teologie;

Disponibila la:

Christianbook.com

Amazon

Leave a Reply