saritura in-naltime

The Diversity Culture – Matthew Raley

thediversitycultureDialogul inter-religios ma interesa inainte de venirea in Canada. Acum, mediul multietnic in care traiesc imi aduce obligatia unei cunoasteri si a unei interconectari corecte in spatiul multireligios.

De obicei rafturile librariilor sau bibliotecilor sunt pline de carti care te ajuta sa raspunzi la intreabrile scepticilor, ale celor care nu cred la fel ca tine. Foarte putine carti abordeaza manierea relationara si modul in care aceste raspunsuri pot patrunde in discutie dincolo de un mesaj ideologic pur. Asta imi confirma faptul ca si crestinii si necrestinii au nevoie de o schimbare a mentalitatii unii fata de altii.

 

Ca parte a “TheOoze Viral Bloggers” am avut posibilitatea de a citi (si gandi la)cartea lui Matthew Raley care prezinta in “The Diversity Culture: Creating Conversations of Faith with Buddhist Baristas, Agnostic Students, Aging Hipsters, Political Activists and Everyone in Between”, aspecte ale raportarii corecte la alte religii si cum sa prezinti samburii credintei crestine intr-un mediu neprietenos pentru ea. Terenul comun in care discutiile pot aparea – un café in cazul cartii – depinde de cat de mult esti dispus sa mergi inspre cei care au respins sau nu i-a interesat crestinsmul; altfel indispozitia de a pasi intr-un teritoriu nesigur nu place intotdeauna si nu este in avantajul omului bisericos(in sensul in care cladirea bisericii ii sporeste argumentul doctrinar)

 

Lectura este sustinuta de un model fictiv al unei interactiuni cu o persoana feminina care cumuleaza in gandirea ei aspecte postmoderne ale neintelegerii crestinismului.

 

Cartea nu explica in detaliu, nu analizeaza rafinamente conceptual teologice dar starneste spre cunosterea interactiunii cu un mediu plurireligios, deschis la o perspectiva asupra intelegerii vietii diferita decat cea crestina . Cei dorinici de o cale noua sau care accepta diversitatea metodelor prin care Dumnezeu mantuie sau ilumineaza spiritual, se lovesc in interactiunea lor cu religia crestina, de afirmatia transanta a lui Isus Christos: “Eu sunt calea adevarul si viata. Nimeni nu ajunge la Tatal decat prin Mine”. – Ioan 14:6.

 

Scopul autorului este de a incuraja evanghelicii sa se angajeze in discutii despre religia lor promovand imaginea unui Chritos unic. Modelul biblic oferit este relationarea lui Isus la femeia samariteanca.

 

Astazi subiectele ating domenii multiple (deviante sexuale, dreptate sociala, corectitudine istoric lingvistica, etc.)  iar pentru abordarea lor crestinii trebuie sa fie dispusi sa se informeze corect despre ceea ce cred si sa doreasca sa inteleaga de ce altii gandesc diferit de ei. Isus nu a ocolit ocaziile unei interactiuni cultural-religioase, si nu trebuie sa ne gandim ca doar Atotcunoasterea Sa i-a conferit avantajul de a stii ce si cum sa spuna.

 

Cartea nu mixeaza religii cautand calea comuna. Idee este alta, de a proovca evanghelicul, de a-l se misca din cutia sa sigur doctrinara si de a prezenta de ce Isus al lui este chiar demn de crezut si ascultat.

 

Personal, am sesizat accentul pus pe Cuvantul lui Dumnezeu, fara a oferi multe texte biblice ca suport. Daca ceea ce cred se bazeaza pe Scriptura, atunci nu pot sa o dau la o parte ca suport al opiniilor mele. Insa uneori suntem pusi in ipostaze in care Dumnezeu poate fi evidentiat si fara a apela la Cuvant.

 

A fost placut sa citesc The Diversity Culture . Nu este o carte de apologetica ci una mai mult de relationare in manierea de abordare a discutiilor cu cei care apartin altor religii. Este o provocare de a deveni constructor de poduri – relatii – si de a renunta la o pozitie doar de cunoastere ideologica statica – care predispune eventual la aruncarea cu pietre.

Sa te implici intr-un dialog astazi nu este usor, dar este din ce in ce mai necesar. Cartea sa a fost o alta provocare persoanala despre cum poti ca evanghelic, sa prezinti mesajul lui Christos, nediminuindu-l.

cumpara de la :

Christianbook

Amazon

alte detalii:

Matthew Raley blog

poti downloada primul capitol

interviu la Moody Radio – Prime Time America

Leave a Reply