saritura in-naltime

un copil nou in cinci zile – Kevin Leman

lemanCine nu vrea schimbari rapide si intr-o directie buna? Cine nu vrea ca lumea, sotia, masina, soacra, servicul, copii, sa se schimbe dupa cum vrea el si fara intariere? OK, desteptarea…gata cu visurile..pentru astazi ne ocupam de un singur capitol…copii!

Have a new kid by friday: how to change your child’s attitude, behavior and character in 5 days” – scrisa de Dr. Kevin Leman, este una din primele crti puse la dispozitie pentru review de Baker Books . “Cum sa ai un copil nou pana Vineri(e vorba de acelasi copil, nu…de altul…nou) – schimba atitudinea, comportamentul si caracterul copilului in cinci zilei”.

Iti dai seama ca o ca o carte ca aceasta nu poate trece neremarcata. Si dupa ce te agata de pe raft titlul, maniera de abordare nu te lasa apoi pana nu o termini. Vrei sa stii si mai ales sa aplici cat mai repede. De fapt la unii nu e asa de urgent (cred ei…) iar la altii niciodata prea tarziu(iar cred ei…)

Intr-o NordAmerica satula de “povetele” crestinilor (problema nu este la informatie ci mai ales la aplicarea ei de catre cei care o promoveaza), lumea crediteaza foarte mult ce spun pshihologii si pshihiatrii despre cresterea copiilor. Si chiar daca si acestia nu au remedii eficiente (desi solutiile lor par atragatoare) foarte putini aleg sa plece din nou urechea spre ce spun si doctorii crestini? Ei bine, unul dintre ei, Dr. Kevin Leman aduce pe tapet ceea ce nu place in media americane, dar ceea ce a tinut in viata si sufletul familiei americane: raspunderea parintelui pentru cresterea propriului copil si responsabilitatea copilului ce decurge din ascultarea de sfaturile parintelui.

Schimbarile actuale aparute in cultura familei pun o si mai mare raspundere pe umerii adultilor a caror atitudine si idee de disciplina poate parea neadecvata vremurilor.

Atitudine, Comportment, Caracter; acolo trebuie lucrat si nu la suprafata. Si pentru a lucra acolo trebuie ca parintele sa fie sigur ca si el este sflefuit in aceste zone.

Have a new kid by friday se citeste rapid chair daca nu ai probleme acute de rezolvat in relatia ta cu copii. Si poate vei descoperi ca nu toate subiectele se potrivesc structurii tale de familie. Dar important mi se pare tonusul, atmosfera si ceea ce accentueaza Dr. Leman.

Cele cinci capitole, corespunzator celor cinci zile, sunt usor de parcurs si pentru unii realtiv usor de implementat ceea ce se recomanda. Faptul ca nu este simplu de transpus in unele situatii de familie nu inseamna ca informatia nu este buna ci poate ca trebuie acordat un timp mai mare decat “o saptamana de lucru”.

Dr. Leman puncteaza bine tonalitatea relationarii parinte-copil mai ales in materie de limite si respect. Ceea ce nu place lumii postmoderne este accentual pronuntat pe disciplina si implicit pe disciplinare (nu, nu trebuie sa adopti masuri punitive la nivelul fizicului) Desigur nu putem sa nu acceptam faptul ca suntem diferiti atat ca parinti cat mai ales ca si copii. Nu putem ignora modificarile mediului in care copii cresc insa, dincolo de toate aceste diferente vizibile intre ce a fost pe vremuri si ce este astazi, Biblia ofera modalitatea eficienta de a lucra la sufletul si caracterul uman. Cartea vorbeste despre o schimbare pe care fiecare o dorim desi nu toti o acceptam. Comportmentul este un subiect continuu de schimbare, fie ca recunostem sau nu.

Cartea incurajeaza stabilirea unor pricipii care sa guverneze sau pe baza carora sa functioneze familia. Si in final o kestie care imi da de gandit este, sacrificare “eu”-lui propiu pe altarul modelarii caracterului.

Dr. Leman presara in carte numeroase exemple din viata sa si a altora. Desi poate parea ca este un “atoatestiutor” care a cunsocut mereu cum sa raspunda copiilor – stilul acesta poate deranja – considera ca atitudinea generata de lecturarea acestei carti transcende experienta privata si poate porni motorul unor schimbari decisive si spre bine in orice familie.

Viata de parinte este plina ce provocari. Nu se rezolva totul parcurgand o carte, sau un studiu video. Este o constanta provocare careia i se raspunde printr-o permaneta informare si aplicare. Cred ca fiecare parinte sau profesor poate gasi ceva util si aplicativ in aceasta carte mai ales daca te intereseaza care este drumul pe care vrei sa mearga copilul tau.

Iti ia o saptamana sa schimbi ceva si apoi o viata sa intretii schimbarea…

PS

Dr.Kevin Leman a continuat seria aceasta si cu o carte despre soti/barbati, “Have a new husband by Friday”; oare de ce nu a aparut si o carte despre sotii/wifes cu acelasi idee? sa nu se poata? sa nu aiba nimeni curajul? hmmmm…interesant….

5 Comments

 1. POATE URMEAZA ,POATE NU E NEVOIE!
  ORICUM CINE CREDE CA POATE SCHIMBA PE ALTCINEVA DECAT PE EL INSUSI, A GRESIT-O DIN START!E O INCERCARE INUTILA FARA NICIUN REZULTAT.PIERDERE DE VREME !ZADARNICIE !
  ASTA E VALABIL SI LA BARBATI SI LA FEMEI ADICA LA SOTI SI SOTII.
  POATE LA COPII SA MEARGA CACI SANT INCA MICI.
  RETINE AUTORUL E BARBAT SI VORBESTE DESPRE E.L=SCHIMBAREA LA BARBATI .POATE O FEMEIE -O SOTIE SA SCRIE DESPRE SCHIMBAREA LA FEMEI ADICA LA SOTII DUPA CE A EXPERIMENTAT PE PROPIA EI PIELE SCHIMBAREA . PE EA O VOI CREDE CUM CRED SI PE DR KEVIN LEMAN DESPRE SCHIMBAREA LA BARBATI.CRED CA A EXPERIMENTAT-O PE PIELE PROPIE SI VORBESTE DIN EXPERIENTA.
  Virginia Brasov

 2. innoirea este dincolo de dorinta a provocare constanta pentru fiece suflet; poate fi de suprafata sau profunda.
  castigul cea mai mare este atunci cand ne schimbam cu totii intr-o directie buna; stiu, idealizam acum dar sa nu cadem in plictiseala de inconstanta noastra…

 3. mas bucura sa aflu dak aceasta carte as gasi/o pe piata romaneasca!
  sincer mi/a recomandat/o cineva din statele unite..dar din pacate eu nu cunosc engleza f bine…:(sincer m/as bucura sa stiu dak aceasta carte va urma sa fie tradusa si in romana? sau in l;imba spaniola unde as putea sa o gasesc? multumesc crina.cluj

 4. Crina, Ma bucura interesul tau pentru aceste carti. Eu am propus-o unor prieteni spre traducere si apoi publicare in limba romana. Cateva din cartile Dr. Leman merita sa fie pe piata romaneasca.

Leave a Reply