saritura in-naltime

o viata simpla

sl“Sancta Simplicitas” – spunea preotul, filosoful si vizionarul ceh Jan Hus in timpul in care flacarile rugului il cuprindeau. Desigur se dau varii interpretari cuvintelor sale – mai ales din prisma evenimentului – dar asta mi-a rasunat in urechi cand am vazut cartea “Simple Life”.

Ajungem cu totii in viata la un punct in care recunoastem ca ne-ar fi mai bine fara o gramada de conexiuni si aparaturi in jurul nostru. Am crezut ca ne voi simplifica existenta si am sfarsit ca in urma adoptiilor facute(e vorba de orice “device” pe care l-am luat de suflet si de care nelipsim greu, de la telefon mobil, Ipod pana orice la telecomanda) sa fim sufocati si vesnic fara timp.

In toata aglomeratia contemporana o gura de aer pretuieste enorm. Si de obicei acest loc este gasit de cei mai multi intr-un mediu simplu, in care viata se desfasoara in coorodonate minime si suficiente. De fapt orice complicatie a vietii are la baza un mecanism simplu. Ne pricepem si am devenit maestri in a complica lucrurile simple si trebuie intradevar o atingere divina pentru a decomplica aglomerarile, pentru a simplifica contextele.

Am avut ocazia sa citesc cartea lui Thom si Art Rainer (o echipa tata-fiu de toata isprava) datorita provocarii lansate de The Ooze Viral Bloggers. Cartea nu doar analizeaza cauzele aglomerarii – desi prezinta parerea a numeroase peroane – ci ofera si patru modalitati, patru directii care pot ajuta la decongestionarea existentei. Desigur implementarea celor 4 puncte este dureroasa sau usoara de la caz la caz. Cele 4 arii pe care autorii le analizeaza, impacteaza si determina existenta aproape a fiecarei persoane care respira acum pe Pamant: timpul, relatiile, banii si Dumnezeu.

Pentru simplificare si revalorificare autorii recomanda patru actiuni:

  • claritate/limpezime
  • actiune/miscare,
  • aliniere/care iti este standardul?
  • concentrare/focalizare.

Actitvitatile numeroase prezente in vietile noastre au dus la pierderea scopului pentru care traim. Ne simtim aglomerati si nu mai stim de ce traim. Ca rezultat relatiile dintre noi devin fragile,firave, pentru ca am dat importanta unor alte lucruri.

Claritate: cunoaste incotro mergi; dezvolta-ti un plan si gandeste asupra schimbarilor pe care vrei sa le faci.


Actiune: gandeste si aplica pasi siguri; aglomerarea nu place nimanui s in plus blocajul uneori inseamna si o stare de boala (sinusuri, arterele sangvine, etc) Adopta o serie de pasi mici care te urnesc din loc…


Aliniere: nu pierde din vedere scopul si asigura-te ca directia vietii merge spre el. Nu uita care iti este tinta si alinieaza-ti pasii in directi atingerii lucrului dorit.


Focalizare: da la o parte orice, chiar si lucurile bune, care iti obstructioneaza calea spre scop. Concentreza-te pe ceea ce conteaza in atingerea scopului tau.

Suna tehnic stiu, dar am vazut ca pana acum si ca prea multa “poezie” in viata dauneaza…

Cartea poate ajuta un numar mare de oameni care se plang ca sunt blocati sau prinsi in tot felul de aglomerari urbane, emotionale, tehnice sau finaciare; oameni care considera ca lucrurile le-au scapat de mult de sub control.

Calatoria pe drumul simplitatii vrea sa inlature unul din cele mai comune cuvinte din vocabularul contemporan si una din cele mai corozive stari ale pshihicului uman: stressul.

“Simple Life” este poate o continuare normala a unei alte aparitii “Simple Church” carte scrisa de Thom Rainer de aceasta data in echipa cu Eric Gieger. Viata personala si nu cea congregationala este supusa acum unui proces al simplificarii. Nu-i asa ca, am crezut cu totii ca daca adaugam tot felul de lucruri in viata, capatam mai multa valoare. Fals! Acum trebuie sa mergem pe drumul inapoi, cautand valoarea simplitatii.

In esenta informatia din carte nu a fost noua pentru mine dar am primit provocarea de a ma regandi mai atent la cele 4 domenii si mai ales la cele 4 modalitati de “aerisire”.

Poti downloada AICI 39 de pagini ale Simple Life ( inclusiv primul capitol).

o poti achizitiona si de la ChristianBooks.com

Leave a Reply