Biserica de care e nevoie / saritura in-naltime

evanghelia postmoderna – acomodeaza sau confrunta?

Prezentam zile trecute ceea ce Shane Claiborne scria in Esquire si ii apreciam onestitatea; cred ca materialul este bine pozitionat cu nisa revistei.

Kevin DeYoung atrage atentia intr-un material patrunzator asupra unei nuante noi a Evangheliei care nu prea seamana cu Evanghelia biblica. Deyoung nu se sfieste sa o numeasca “o noua evanghelie”. Iata cateva din trasaturile ei – potrivit cu Deyoung:

1. De obicei incepe cu scuze.
2. Dumnezeu este potretizat accentuat ca find Dragoste.
3. Este o invitatie de a participa la misiunea lui Dumnezeu in lumea intreaga.
4. Puncteaza amibivalenta vesniciei.

De ce este “noua evanghelie” asa de populara?
1. E partial adevarata.
2. Are de a face cu oameni care actioneaza datorita preconceptiilor.
3.Prezinta oamenilor lucruri/stari rele fara a explica de ce sunt asa.
4. E usor de folosit.
5. Nu este ofensiva.
6. Te inspira.

Dupa aceste puncte Deyoung explica de ce vede el problematica aceasta “noua evanghelie”.

“Mai toti privesc la modelul de implicare culturala prezentat in Faptele Apostolilor prin ce a facut apostolul Pavel in Atena. (Fapte 17:16-34). In primul rand Pavel a denuntat faptul ca orasul era plin de idoli. (v.16). Mesajul sau nu este centrat pe dezamagirile provocate de alti crestini ci este axat pe necredinta. Apoi cere permisiunea sa vorbeasca – acces la media(19-20). Pavel nu-i ocaraste pe oameni. El vorbeste tuturor celor care sunt dispusi sa asculte si face cate conexiuni culturale (22-23, 28), dar dupa acea el prezinta diferentele intre ceea ce inteleg atenienii ca este Dumnezeu si ce este El cu adevarat (24-29). Mesajul sau nu este despre calea vietii ci despre cum sa te inchini lui Dumnezeu intr-un mod corect. Dupa asta el mentioneaza necesitatea pocaintei (30), atrage atentia asupra judecatii lui Dumnezeu (31), si vorbeste despre Invierea lui Christos (31).

Ca rezultat, oamenii sunt deranjati si-si cam bat joc de Pavel. Cine e deranjat in lume acum de “noua evanghelie”?”

Materialul lui Deyoung

2 Comments

  1. Recunosc aceasta “noua evanghelie”, cea a “dragostei”, care in principiu este corecta, ca pe una diluata de continut, si greu de combatut cu argumentele Adevarului intr-o lume din ce in ce mai separata, rece si intunecata fata de El; si care isi face loc tot mai mult in discursul crestin. O dragoste care nu se sustine pe Adevar este falsa si stearpa. Adevarul trebuie sa fie pe primul loc, iar dragostea o consecinta a descoperirii Lui. Dar ca mesaj evanghelic, “dragostea” pare mai usor de acceptat chiar daca e inconjurata de minciuna.

  2. La timpul cand tu postai acest raspuns eram ocupat cu re-editarea unui material despre Sabina Wurmbrand; cred ca ceea ce a spus ea poate constitui un reper echilibrat

Leave a Reply