saritura in-naltime

crestinismul ultimilor zece ani

Am plecat de la intrebarea lansata de Christianity Today la finalul anului trecut: ”Care a fost cea mai importanta schimbare din Crestinism, inregistrata in ultimul deceniu?. Primii 10 ani ai noului mileniu au trecut; grosier se pot vedea cateva linii ale dinamicii crestinismului…

Revolutia digita-informationala – noi modalitati de prezentare a Evangheliei. Va mai aduceti aminte de Y2K? Noul secol a inceput sub amenintarea unei blocari informatice datorita unor limitari existente in programarea soft/chip. Limitarile era insa artificiale si usor de depasit. Ce a urmat a fost exact reversul. Tehnologia a explodat. “Google” a devenit un verb, iar “Facebook” carte de vizita moderna. Oricine isi poate spune parrea si face auzita opinia prin blogul personal. Televiziunea analoaga si cartile de telefoane au mers la culcare pe pagini de istorie, impreuna cu hartile tiparite, casetele magnetice, si diskete de computer. Dictionarul s-a imbunatatit cu noi termeni precum Twitter, Skype, iPod, iTunes, YouTube, Hulu, Kindle, etc. Schimbarea catre media digiala s-a intamplat mai repede decat viteza de conectare wireless. Aceste schimbari vor influenta decisiv locul de munca, cel in care respiram si traim. Posibilitatea promovarii Evangheliei intr-un timp scurt cu o viteza asa de mare, nu a mai avut loc in nici o alta epoca a istoriei.

In lumea a treia crestinismul este in continua crestere. Statisticile indica aproximativ 600 milioane de crestini in Africa. Crestinii protestanti au crescut cu 600% in Vietnam . Deasemenea sunt mentionate cresteri ale numarului de oameni care merg la Biserica in Guatemala , Brazilia , India si Etiopia . In Nepal – tara in care in anul 1960 nu se gasea nici un crestin – exista acum 500 de mii de credinciosi crestini. Populatia crestina din Indonezia a crescut in ultimii 40 de ani de la 1,3 milioane la 11 milioane.

Unii profesori si cercetatori din Europa si SUA cred ca islamul este religia cu cea mai mare crestere din lume. In Europa crestinismul este intradevar in scadere dar in emisfera sudica a Terrei, crestinismul inregistreaza o crestere fara precedent. Polul de rotatie s-a schimbat din lumea vestica in zona lumii a treia. Philip Jenkins, autorul ”The Next Christendom” spunea: “Daca va uitati dupa o religie care sa schimbe deciziv multe vieti in secolul 21 atunci priviti la Crestinism…”(parafrazare)

Interes pentru tematica religioasa in arena media. Daca pana in 2000 piata seculara era rece spre ostila subiectelor religioase, o data cu intrarea in noul mileniu, piata de carte, muzica si film a inregistrat o sporire a aparitiilor si intresului in subiecte provenite din domeniul spiritual – de la atesim la panteism, de la vampiri la ordine calugaresti secrete.

The Passion of the Christ, filmul din 2004 al lui Mel Gibson despre Rastingnirea lui Christos, a ajuns cel mai vizionat film pe piata nevorbitorilor limbii engleze – musulmanii din Egipt au stat 3 saptamani la coada pentru bilete. Productiile Disney inspirate din scrierile lui C.S. Lewis – Cronicile din Narnia – au ajuns printre din cele mai bine vandute filme ale tuturor timpurilor. Cartile crestine au inregistrat best-selluri cu larga audienta in lumea seculara (“Rugaciunea lui Jabez” – 2000 si “Viata condusa de scopuri”2002). In 2008 filmul Fireproof, a devenit cel mai bine pozitionat in categoria filme independente. La inceput de 2010, pelicule precum “Avatar” si “The Book of Eli” mustesc de element religios combinat.

Noua generatie de comunicatori. “Fiecare generatie de predicatori are propria generatie de pacatosi” – spunea intelept Leonard Ravenhill. Noua generatie de comunicatori ai mesajului Evangheliei ii include pe Louie Giglio, Matt Chandler, Mark Batterson, sau Francis Chan. Sunt doar cativa care demonstreaza intergritate, pasiune si simplitate reusind relationarea la medii nereligioase.

Criza economica globala nu a oprit inaintarea bisericii. Pare cumva ca Dumenzeu a apasat pe butonul “Reset” catre finalul anlui 2007. Pretul locuintelor si al combustibilului a inregistrat fluctuatii mari. Incasarile au scazut si preturile au crescut usor; multi si-au dovedit  incapacitatea de plati ce au achizitionat; altii sunt inca in blocaj financiar. Interesant ca intr-o perioada in care oamenii si-au pierdut locurile de munca/afacerile – posibilitatea de a avea un venit – contributia caritabila la proiectele bisericii a crescut in SUA cu 5.5% in 2008.

Nu avem un motiv real sa ne temem de viitor. Hai sa gandim simplu: oricare vor fi provocarile, acelasi Dumnezeu care ne-a purtat de grija in trecut o va face si in ceea ce o sa vina. Pentru ca El este deja acolo.

4 Comments

  1. Cred ca si schimbarile demografice din Europa ar merita mentionate; sunt studii destul de bine documentate care arata ca invazia islamului nu este o gluma.
    Copii nostri vor mosteni o Europa total diferita; suntem noi pregatiti pentru asta? Dar ei?

  2. Dinamica geo-demografica il evidentiaza pe “Regele Lear” spijinindu-se pe semiluna. Dinamica religioasa da dreptate conservatorilor; tot au vrut ei sa conserve adevarul si crestinismul devine usor obiect de muzeu. Expresia “s-alege praful” este indreptatita pentru ca mai intai s-a pus praful…si pe Biblie si pe bancile bisericii. Cat priveste expansiunea islamului in Europa va fi de vazut ciocnirea intre libetinajul apusean si rigiditatea doctrinara islamica pe marginea unor probleme(de ex. homosexualitatea)

Leave a Reply