saritura in-naltime

Cat a mancat Isus?

Cum sa citesc o pictura, a fost unul din subiectele care mi-au animat ceva zile anul 2008. Recent am vazut ca au mai fost si altii interesati(era normal) dar intr-o alta directie.

Doi profesori, unul la Cornell University, celalat la Virginia Wesleyan College, frati de mama si de nume, si-au pus intrebarea “cat a mancat Isus?”. Si au si raspuns la ea privind la pictura lui Leonardo Davinci, “Cina cea de Taina”.

Brian si Craig Wansink, unul expert comportament si nutritie, celalalt in studii religioase au analizat impreuna bucatile de hrana prezente in pictura renascentista.

Dupa masurarea si indexarea portiilor de mancare, a farfuriilor, a bucatilor de paine, etc. acestia au concluzionat: cantitatea de hrana consumata a crescut mult in decursul istoriei; detalii pe  Website-ul lor.

Mai multe din raportul lor va fi publicat in numarul din Aprilie 2010 al International Journal of Obesity.

Asadar avem o analiza din secolul 21 despre o pictura realizata in secolul 15, ce vrea sa potretizeze un eveniment din secolul 1. Ahhhaaa…

Tot respectul pentru analiza lor dar ma intreb…nu cumva Isua a mancat cat i-a dat Leonardo Davinci? Si de unde stiu eu ca artistul italian a reflectat inceputul cinei si nu sfarsitul? Daca ma gandesc ca era si o sarbatoare religioasa in perioada aceea (Pastele) era clar ca mancara consumata era destul de restrictionata, nu?

Cred ca Isus a mancat moderat. Stia ca imbuibarea este un pacat. Pe unii chiar i-a shocat spunand ca: ”Mancarea mea este sa fac voia Tatalui Meu…si a baut paharul pana la fund…”

Leave a Reply